Cumhurbaşkanı Vucic açıkladı: Sırbistan, Kosova'ya saldıracak mı?

Sırbistan-Kosova gerginliğinden sonra Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, konuya ilişkin açıklamalar yaptı Vucic, "Küçük Putin olarak beni resmetmeye çalışıyorlar. Kosova’ya saldırı diye bir durum olmaz. Çünkü Kosova, Sırbistan’ın bir parçasıdır" sözlerini kullandı.

DÜNYA 03.08.2022, 08:54 03.08.2022, 08:55
Cumhurbaşkanı Vucic açıkladı: Sırbistan, Kosova'ya saldıracak mı?

Sırbistan ve Kosova arasında yaşanan gerginlik, "Kosova plakası ve kimlik kartına sahip olma zorunluluğu" yönündeki kararın 1 Eylül'e ertelenmesiyle duruldu.

“Beni küçük Putin olarak görüyorlar”

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic,  katıldığı bir programda bölgedeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Kosova ile pazar akşamı yaşananlarda "felaketin eşiğinden dönüldüğünü" söyleyen Vucic, "En kötü senaryo engellendi. Belli ki bazıları Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını fırsat olarak görüyor. Sırbistan'ı Rusya'ya bağlı göstermek, Vucic'i de Batı'nın tepkili olduğu küçük Putin şeklinde resmetmeye çalışıyorlar." açıklamasını yaptı.

"Kosova, Sırbistan'ın bir parçasıdır"

Vucic, 18 Ağustos’ta Kosova Başbakanı Albin Kurti ile görüşmek için Brüksel'e gideceğini fakat Kurti ile barışı sağlamanın imkan dahilinde olmadığını öne sürdü.

Her zaman barışı savunduğunu belirten Vucic, "Fakat birileri Sırplara karşı sınırları aştığında da susmayacağım. Kosova bağımsız bir devlet değil bu sebeple Kosova'ya saldırı diye bir şey olamaz. Uluslararası hukuka göre Kosova, Sırbistan'ın bir parçasıdır." sözlerini kullandı.

Vucic, Boşnaklara karşı da herhangi bir savaş hazırlığı yapmadıklarına dikkat çekerek herkese el uzattıklarını söyledi.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova'da yaşayan Sırplar’ın da içinde olduğu herkesin, Kosova plakası ve kimlik kartına sahip olması zorunluluğu getirileceğinin açıklanması sonrasında Kosova'daki Sırplar, 31 Temmuz gecesi ülkenin kuzeyindeki sınırları kapatmıştı.

Kosova hükümeti de Sırbistan sınır kapılarına doğru giden yollardaki bütün barikatların kaldırılmasından sonra Sırbistan'la krize yol açan uygulamayı 1 Eylül'e ertelemişti.

Kosova'yı kendi toprağı görüyor

Sırbistan, 2008'de tek taraflı olmak üzere bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı, toprağı olarak görüyor.

2011 yılında Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, söz konusu ikili ilişkilerin normalleşmesini ve iki ülkenin birbirini tanımasını hedefliyor.

Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog, 31 Temmuz gecesi yaşanan gerginlik gibi farklı sebepler yüzünden sık sık kesintiye uğruyor.

Yorumlar (0)