Cumbre Vieja Yanardağı’ndaki lav akışı hızlandı

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları Grubu’nda yer alan La Palma Adası’nda faaliyete geçen Cumbre Vieja Yanardağı 17 gündür lav püskürtmeye devam ediyor. Lav akışının havadan görüntülendiği bölgede lav akışının hızlanarak daha da arttığı gözlemlendi.

DÜNYA 05.10.2021, 12:06 05.10.2021, 16:22
Cumbre Vieja Yanardağı’ndaki lav akışı hızlandı

Aktif hale geçtiği 17 günden beri yakından takip edilen Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki lav akışının azalması beklenirken, katlanarak arttığı tespit edildi.  Yeni yapılan ölçümlere göre 80 milyon metreküp lav püskürten yanardağın faaliyetinde en ufak bir azalma veya yavaşlama belirtisi henüz tespit edilemedi.

 

Adada hasar büyük

19 Eylül tarihinden bu yana adalılara adeta kabusu yaşatan yanardağ ile aynı coğrafyada bulunan Teneguia Yanardağı’nın 50 yıl önce aktif olduğunda çok daha az lav püskürttüğü yetkililer tarafından ifade ediliyor. Kanarya Adaları'nda çalışmakta olan volkanoloji uzmanları tespit ettikleri lav miktarının daha öncekilerden çok daha fazla olduğunu belirledi. 28 Eylül tarihinden itibaren Atlas Okyanusu’na da ulaşan lavların 27 hektarlık bir alanı da doldurduğu anlaşılmıştı.

Tarımla geçinen kişilerin bulunduğu bölgede tarım alanları ve seralara da büyük zarar veren lavlar binden fazla evi de küle çevirdi, 6200 kişinin de tahliye edildiği öğrenildi. Uzmanlar yanardağın 24 ile 84 arasında değişen bir süre boyunca aktif olacağını öngörüyor.

Yorumlar (0)