Covid-19'un birden fazla varyantına aynı anda yakalanmak mümkün 

Uzmanlar, Covid-19'un iki farklı varyantına aynı anda yakalanmanın mümkün olduğunu belirtti. Brezilyalı bilim insanları, çift varyantın da temas yoluyla geçtiğini açıkladı. 

DÜNYA 11.07.2021, 13:19 12.07.2021, 09:27
Covid-19'un birden fazla varyantına aynı anda yakalanmak mümkün 

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs hakkında açıklamalarına devam ederken ortaya yeni bir keşif çıktı. Bu keşfe göre bir insanın aynı anda birden fazla varyanta yakalanmasının mümkün olduğu bildirildi. Uluslararası bir mecrada yayınlanan habere göre Brezilyalı bilim insanları, Ocak 2021 tarihinde iki kişi üzerinde yaptığı gözlemde, iki kişinin aynı anda iki farklı varyanta sahip olabildiğini öğrendi. Hatta yayınlanan habere göre bu kişilerden biri, “gramma” isimli öldürücü bir varyanttı. 

Çift varyantlı vaka sayıları yükseliyor 

Aynı dönemde Portekiz’den gelen bir diğer haber de Brezilyalı bilim insanlarını doğrular nitelikteydi. Zira hali hazırda salgına yakalanmış olan 17 yaşındaki bir genç, ikinci bir varyanta daha yakalanmış ve hızlı şekilde tedavi altına alınmıştı. 

Belçika’da da geçtiğimiz aylarda 90 yaşındaki bir kadın, düştüğü için hastaneye kaldırılmıştı. Fakat kadın üzerinde yapılan testlerde iki zorlu varyanta birden sahip olduğu ve solunum semptomlarının kötüye gittiği aktarılmıştı. Kadın üzerinde yapılan testler ile beta ve alfa varyantına aynı anda yakalandığı belirlenmişti. Aşı olmadığı ifade edilen kadın, Mart 2021’de hayatını kaybetmişti. Doktorlar ise yaşlı kadının iki farklı kişi ile temas etmesi sonucu bu varyantları aldığını düşünmüştü. 



“Tek kişide iki ve daha fazla varyant artık sürpriz değil” 

Bu sene düzenlenen Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kongresi’nde tartışılan konu hakkında bilim insanlarının vardığı sonuç ise artık tek kişide iki ve daha fazla varyantın sürpriz olmadığı yönünde.  

Belçika’daki bir hastanede baş araştırmacı olan Dr. Anne Vankeerberghen, hayatını kaybeden 90 yaşındaki kadınla ilgili şu açıklamaları yaptı: “Brezilya’da o dönemde bu iki varyant da mevcuttu. Yaşlı kadının iki farklı kişiyle temas etmesi sonucunda varyantları kaptığını düşünüyoruz. Fakat ikisinin aynı anda nasıl bulaştığıyla ilgili fikrimiz yok.” 

Virüs Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Lawrence Young: “Tek bir kişinin taşıdığı iki ve daha fazla varyant, birden fazla kişi ile temas sonucunda geçmiş olabileceği gibi tek kişiyle temas sonucunda da bulaşmış olabilir. Bu artık bizim için sürpriz değil.” 

Yorumlar (0)