Covid-19'un ağaç polenleri ile 20 metre uzağa yayıldığı tespit edildi 

Covid-19 hakkında yeni yapılan bir araştırmaya göre virüs, ağaç polenleri ile en az 20 metre uzağa yayılabiliyor ve bunu yalnızca bir dakika içerisinde yapabiliyor. Bilim insanları, pandeminin ilk dalgasının bu sebeple çok fazla insanda etkili olduğunu belirtti. 

DÜNYA 25.06.2021, 15:49
Covid-19'un ağaç polenleri ile 20 metre uzağa yayıldığı tespit edildi 

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bulunan Lefkoşa Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Covid-19'un havadaki parçacıklar üzerindeki etkilerini araştırdı. Parçacıkların virüsü nasıl dağıttığı yönünde yapılan araştırmaya göre polenler, virüsü bir dakika içerisinde en az 20 metre uzağa götürebiliyor. Bu da pandeminin diğer dalgasına sebep olabilecek şekilde hızlı bir sürecin oluşmasına sebep oluyor. 

“İlk kez yayınlıyoruz” 

Araştırma grubunda bulunan Dr. Dimitris Drikakis, “Bildiğimiz kadarıyla simülasyon ve modelleme yoluyla ağaç polenleri, mikro virüs taneciklerini alarak hafif bir esinti ile taşıyabiliyor. Bu da açık havada gezen insanların salgına yakalanmasına sebep oluyor. Bu araştırmanın sonuçlarını dünya ile ilk kez paylaşıyoruz. Daha önce böyle bir araştırma yapılmamıştı.” 



Bir dakika içerisinde tüm grupları yayıldı 

Araştırma ekibi, mikroskobik parçacıkların nasıl yayıldığı hakkında bir model oluşturdu. Bu araştırma modelinde insanlar, 10 kişilik küçük gruplara ve sonrasında da 100 kişilik büyük gruplara ayrıldılar. Araştırmacılar, üyeleri ve grupları rastgele seçtiklerini belirtti.  

Grupların oluşturulmasının ardından uzmanlar, ABD’deki “sıradan bir bahar gününün” sıcaklığını, nemini ve rüzgar hızını ayarlayarak 10 bin polen bulutunu modele ekledi. Eklenen 10 bin polen bulutunun tüm gruplardan geçmesi ise yalnızca bir dakika sürdü. Simülasyon araştırmalarından sonra bilim insanların, gerçek polen bulutunun her birinin içinde yüzlerce virüs olabileceğini aktardı. 



“İki metrelik sosyal mesafe yeterli değil” 

Bilim insanlarına göre polen mevsiminde 2 metrelik sosyal mesafe asla yeterli değil. Özellikle ağaçlık alanlarda ve polen bulutunun olabileceği yerlerde bu mesafe daha uzak olmalı.  

Polenli bölgelerde daha fazla vaka görüldü 

Araştırmacılar, pandemi döneminde ABD Ulusal Alerji Haritası üzerinde de araştırmalar yaptı. Bu araştırmaların sonucuna göre ülkede polenlerin daha fazla olduğu bölgelerde pandemi daha hızlı şekilde ilerledi ve yüksek vaka sayısı görüldü. 

Yorumlar (0)