Covid-19 salgını: İlk defa Rus vatandaşında görüldü!

Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1771'e yükseldi. Öte yandan, ilk defa bir Rus vatandaşında Covid-19 görüldü.

DÜNYA 17.02.2020, 05:54 17.02.2020, 17:12
Covid-19 salgını: İlk defa Rus vatandaşında görüldü!

HNC'den (Çin Ulusal Sağlık Komisyonu) yapılan açıklamaya göre, Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından etkilenenlerin sayısı, 70 bin 548'e yükseldi. Bunlardan 10 bin 644'ünün durumunun ciddi olduğu belirtildi. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1771'e ulaştı. Can kayıplarından biri Hong Kong'da yaşandı.

İyi haberler

Ayrıca yeni tip koronavirüs (Covid-19) taşıdıklarından şüphelenilen kişilerin sayısı 7 bin 264'e düşerken, müşahede altındakilerin sayısı da 150 bin 539 olarak duyuruldu. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla tedavi görerek sağlığına kavuşan ve taburcu edilen kişilerin sayısı ise 10 bin 844'e çıktı.

Özel idari bölgelerde artış yok

Çin ana karası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde vaka sayısı 57, Makau Özel İdari Bölgesi'nde ise vaka sayısı 10 olarak sabit kaldı.

Son 24 saatte 105 can!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle Çin'de son 24 saatte 105 kişi yaşamını yitirirken, 2 bin 48 yeni vaka tespit edildi. Yeni ölüm vakalarının 100'ü yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının merkezi olan Hubey eyaletinde, 3'ü Hunan, 2'si de Guangdong eyaletinde yaşandı.

Salgının başladığı ve hastalar ile ölümlerin büyük kısmının bulunduğu Vuhan'a Pazartesi günü bin kişiden fazla askeri doktor ve hemşire takviyesi yapıldı. Salgının en ağır vurduğu yer olan Vuhan'ın sağlık sistemi, koronavirüs salgınıyla mücadelede büyük sıkıntılar yaşıyor.

İlk defa Rus vatandaşında görüldü

Rusya'nın Tokyo Büyükelçiliği, Japonya'nın başkenti Tokyo yakınında bulunan Yokohama Limanı'nda 4 Şubat günü karantinaya alınan gemideki bir Rus vatandaşı kadında Covid-19 tespit edildiğini duyurdu.

Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, kadının hastanede tedavi altına alınacağı belirtilirken, tedavinin Rusya'da mı Japonya'da mı olacağına ilişkin henüz bilgi verilmedi. 

DSÖ'den önemli uyarılar!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınıyla müdahale etmek için Çin'e gönderilen DSÖ uzmanlarının Çinli yetkililerle ilk toplantılarını gerçekleştirdiğini açıkladı. Tedros, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda "Covid-19 salgını hakkında küresel bilgi birikimine katkıda bulunacak bu çok önemli işbirliği için sabırsızlanıyoruz. Covid-19'la hep birlikte yüzleşiyoruz ve elimizde bulunan fırsatı, virüse karşı hazırlığımızı artırmak için kullanmalıyız. Ve politikaları yönlendirmek için bilim ve kanıta her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Eğer böyle yapmazsak ayrılık ve uyumsuzluk dışında hiçbir şey olmayan karanlık bir yolda ilerleyeceğiz" dedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros, salgının yakında sonlanacağı yönünde açıklama yapan Çinli yetkilileri de uyardı. Tedros, "Salgının ne yönde ilerleyeceğini öngörmek imkansız" dedi. DSÖ ayrıca Çin'den koronavirüs hastalarını nasıl tespit ettikleri hakkında bilgilendirme istedi.

"Koronavirüs gemisi"nde hasta sayısı 454 oldu!

Japonya'nın Yokohama Limanı'na demirleyen "koronavirüs gemisi"nde ise önemli gelişmeler yaşandı. 3 bin 700'den fazla kişinin bulunduğu gemide hasta sayısının en az 454 olduğu açıklanırken gemide bulunan değişik milletlerden insanların ülkeleri, gemideki vatandaşlarını almak için Japonya'dan talepte bulundu.

İlk olarak ABD'nin gemideki vatandandaşlarını alacağını açıklamasının ardından Avustralya, Hong Kong, İtalya, Kanada ve Güney Kore de en az 454 kişinin hasta olduğu gemide bulunan vatandaşlarını ülkelerine geri döndüreceğini açıkladı. Gemideki hasta sayısı Pazartesi gününe kadar 355 olarak açıklanırken Reuters haber ajansı, gemide 99 kişinin daha hasta olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

3 Şubat'tan beri "Diamond Princess" adlı gemide bulunan 400 civarı Amerikan vatandaşı ise ülkelerinden yollanan uçakla ABD'ye geri döndü. Gemideki ABD'lilerden 44'ünün hasta olduğu açıklandı.

İlk Vuhan'da görülmüştü

12 Aralık 2019'da Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu onlarca ülke, Çin'de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti. Özellikle yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ortaya çıktığı Vuhan kenti ve bu kentin bağlı olduğu Hubey eyaleti ülkeler tarafından adeta boşaltılmıştı.

İlk olarak Vuhan şehrinde tespit edilen ve ilk görüldüğünde tanımlanamadığı için "gizemli hastalık" ismi verilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, kısa sürede diğer şehir ve ülkelere yayılması üzerine DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü-WHO) "acil durum" ilan etmişti.

Yorumlar (0)