Çöldeki yeşil mucize: Necef Denizi 

Irak’ın çöl kuraklığı yaşayan Necef kentinde bulunan Necef Denizi, dünyada çok bilinmemesine rağmen yerli halk tarafından kullanılmaya devam ediliyor. 

DÜNYA 25.05.2021, 09:56 26.05.2021, 12:31
Çöldeki yeşil mucize: Necef Denizi 

Irak’ın Necef kentindeki çöl topraklarının ortasında kendine yer bulan Necef Denizi, uzun süren kuraklık dönemlerinden sonra yağan yağmurlar birlikte su seviyesini yükseltmiş durumda.

Çölün ortasında 336 kilometre uzunluğuna sahip olan denizde çeşitli balık ve kuş türleri bulunuyor. Yerli halk buradan balık tutuyor, denize giriyor ya da tekne ile gezintiye çıkıyor. Denize çıkan Necef kenti yolları ise genellikle ormanlık alan ve en çok da hurma ağacı türlerini barındırıyor. 



Turizme kazandırılmalı 

Turizme kazandırıldığı takdirde fazla miktarda döviz getirisi sağlayabilecek deniz ve çevresi ne yazık ki bakımsızlığı ile biliniyor. Deniz kenarına atılan çöpler, dalgalarla birlikte denize iniyor. Bu da insanların, temiz deniz suyundan nasiplenememesine sebep oluyor. Ayrıca denizin bir kısmında yer alan bataklık da kurutulmaya muhtaç.



Tuz ihtiyacı sağlanıyor

Kurak geçen dönemlerde, Necef Denizi tamamen kuruduğunda, deniz havzasından tuz çıkartılıyor. Bu tuz kurutularak satılıyor ya da egzama ve mantar gibi rahatsız vücut bölgelerine sürülüyor.

Deniz havzası yağmur suyu ile dolduğunda ise evlerin musluklarına buradan su veriliyor. Haliyle akan sular da tuzlu oluyor.



Tamamen kurumasından korkuyorlar

Balıkçı Ali Muheysin: “Denizin kuraklığı endişe verici boyutta. Uzun zamandır burada balık avlıyorum ve bu, tek gelir kaynağımız. Denizin tekrar kuraklaşmasını istemiyoruz.”

Zuheyr Hasnavi: “Necef Kufeliyim. Akşamları buraya gelerek balık avlıyorum. Çölün ortasında bulunan bu mucize anı zamanda turizm bölgesi de. Burada çok fazla balık bulmak mümkün. Fakat denize gelen yollar yapılı değil ve deniz de ihmal ediliyor. Bu da turizmi olumsuz etkiliyor. Burada kamu hizmeti sağlanmıyor.” 

Yorumlar (0)