Çok konuşulacak iddia: Saldırıyı İsrail yaptı

ABD basını, İran'a ait olan savunma tesisine İHA'larla (insansız hava aracı) gerçekleştirilen saldırıyı İsrail'in yaptığını öne sürdü. İranlı vekil Hüseyin Mirzai ise İsfahan şehri semalarında gözlemlenen İHA'ların İsrail'e ait olduğunu iddia etti.

DÜNYA 30.01.2023, 01:31
Çok konuşulacak iddia: Saldırıyı İsrail yaptı

ABD'li yetkililere dayandırılan habere göre, İsrail, İran'ın İsfahan kentinde İHA'larla İran Uzay Araştırma Merkezine ait olan bir tesisin yakınındaki mühimmat fabrikasını vurdu.

İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamada ise hava savunma sistemlerine ait mühimmat fabrikasına yönelik 'saldırı teşebbüsünün' savuşturulduğu ve iki İHA'nın imha edildiği, İHA'lardan birinin ise düşürüldüğü duyuruldu.

İran, bahse konu İHA'ların patlaması neticesinde fabrikanın çatısında ufak çaplı bir hasar meydana geldiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise söz konusu saldırıyı 'korkakça' olarak tanımlayarak, "Bu tarz eylemler, uzmanlarımızın barışı ön plana alan nükleer ilerleme hususundaki niyetini ve kararlılığını etkileyemez." değerlendirmesinde bulundu.



"İHA'lar İsrail'e ait"

Diğer taraftan, saldırının, 2009 senesinden 2021 senesine değin İran'ı hedef alan bir dizi operasyona müsaade eden İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun liderliğinde kurulan yeni aşırı sağ koalisyon hükümeti yönetiminde düzenlenen ilk saldırı olduğu ileri sürülüyor.

İsfahan Valiliği de patlama yaşandığını doğrularken, ölen olmadığını bildirmişti.

İran Parlamentosu İsfahan Milletvekili Hüseyin Mirzai ise İsfahan şehri semalarında gözlemlenen İHA'ların İsrail'e ait olduğunu iddia etmişti.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail-ABD müzakerelerine devam etmek için bugün İsrail'e gitmesi bekleniyor. İran başta olmak üzere diğer bölgesel meselelerin de görüşülmesi öngörülüyor. 

Yorumlar (0)