Çocukları savaşçı, okulları depo yaptılar!

BM Genel Sekreteri'nin 'Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar' raporu, terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'de okulları mühimmat deposu olarak kullandığını, en fazla çocuk savaşçının ise örgüt içinde yer aldığını gösterdi.

DÜNYA 27.07.2019, 11:46
Çocukları savaşçı, okulları depo yaptılar!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin 'Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar' raporu, 20 ülkedeki savaş ve silahlı çatışma ortamlarında devlet dışı aktörler ile devletler tarafından çocuklara yönelik yapılan ihlaller, şiddet ve cinsel şiddet olayları ile okul ve hastanelere yönelik gerçekleştirilen saldırılara dikkat çekiyor.

BM raporu, 2018 yılında 20 ülkede çocuklara yönelik gerçekleştirilen 24 binden fazla ihlal ve şiddet olaylarını ortaya koydu. 

Rapora göre, devletler ve uluslararası koalisyonlara atfedilen ihlallerin sayısında oldukça yüksek bir artış oranı tespit edildi. Savaş ve çatışma ortamlarında hayatını kaybeden ve sakat kalan çocukların sayısında rekor artış görüldü. 

Suriye'de bin 854 çocuk hayatını kaybetti

Afganistan, 3 bin 62 ile en fazla çocuk ölümleri ve yaralanmalarının yaşandığı ülke olurken, Suriye'de de hava saldırıları ve varil bombaları bin 854 çocuğun hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına yol açtı.

Raporda yer alan savaş ve çatışmaların meydana geldiği 20 ülkede, okul ve hastanelere binden fazla saldırı gerçekleştirildi. Suriye, 225 saldırı ile okul ve hastanelere en fazla saldırı düzenlenen ülkelerin başında yer aldı. Saldırıların çoğunu rejim ve destekçileri düzenlerken, terör örgütü YPG/PKK da 2 okula saldırı gerçekleştirdi.

DEAŞ, ülkede bulunan diğer silahlı gruplar ve DEAŞ karşıtı koalisyon da okul ve hastanelere saldırı düzenledi. 

Okullar mühimmat deposu olarak kullanıldı

Suriye'de 24 okul ve hastane, askeri faaliyetler için kullanılıyor. YPG/PKK da 14 okulu mühimmat deposu olarak kullandı.

2018 yılında Suriye'de en fazla çocuk savaşçı, SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK tarafından kullanıldı. Suriye'de belirlenen 806 çocuk savaşçıdan 313'ü örgüt bünyesinde bulundu. 

SDG bünyesindeki çocuk savaşçıların yüzde 40'ını kız çocuklarının oluşturduğu tespit edildi. Bunlardan 20'sinin 15 yaşının altında olduğu, 119 kız çoğunun ise aktif olarak çatışmalara katıldığı belirlendi. 

Özgür Suriye Ordusu 170 çocuğu, El Nusra bağlantılı Heyet Tahrir Şam 187 çocuğu savaşçı olarak kullandı.

Yemen'de de tablo içler acısı

Yemen'de çatışmalar nedeniyle bin 689 çocuk yaşamını yitirdi ve yaralandı. Yemen'deki insan hakları ihlalleri sebebiyle BM'nin 3 yıldır kara listesinde bulunan Suudi Arabistan, geçen yıl çoğunluğu hava saldırılarında 729 çocuğun hayatını kaybetmesine ve sakatlanmasına yol açtı.

Husiler de 398 çocuğun hayatını kaybetmesi ve yaralanmasından sorumlu tutuldu.

En fazla çocuk savaşçı kullanan ülke Somali

Somali, 2 bin 300 rakamı ile çatışmalarda en fazla çocuk savaşçı kullanan ülke olarak belirlendi. Somali'yi bin 947 çocuk savaşçı ile Nijerya takip etti.

Çocuklara yönelik gerçekleştirilen cinsel şiddet ise en fazla 331 vaka ile Somali'de yaşandı. Somali'yi 277 cinsel şiddet vakası ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti izledi.

2018 yılında yaklaşık 2 bin 500 çocuk kaçırıldı. Çocukların en fazla kaçırıldığı ülke yine bin 609 vaka ile Somali oldu.

Filistin'de de çocuklar tehlike altında 

Filistin'de 2014 yılından beri en fazla çocuk ölümü geçen yıl yaşandı. 59 Filistinli çocuk İsrail-Filistin gerginliğinden kaynaklanan saldırılarda yaşamını yitirirken, 2 bin 756 çocuk da yaralandı. İsrail'de ise 6 çocuğun yaralandığı belirlendi. 

Yorumlar (0)