Clinton'ı soruşturan savcı Trump'ı savunacak

Bill Clinton soruşturmasını yürüten savcı Ken Star, Donald Trump'ın savunma ekibinde yer alacak.

DÜNYA 18.01.2020, 08:20
Clinton'ı soruşturan savcı Trump'ı savunacak

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Bill Clinton soruşturmasının özel savcısı Ken Star'ın, ABD Senatosu'nda yapılacak azil duruşmasında ABD Başkanı Donald Trump'ın savunma ekibinde yer alacağı belirtildi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil maddelerini ABD Senatosu'na resmen teslim etmesinin ardından, Başkan Donald Trump'ın savunma ekibinde bulunacak isimler de belli olmaya başladı.

Daha önce başsavcı ve federal temyiz mahkemesi yargıcı olarak görev yapan Ken Star’ın, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın o dönemde stajyer olarak görev yapan ve dünya kamuoyuna "Oval Ofis Skandalı" olarak yansıyan Monice Lewinsky ile ilişkisi nedeniyle hakkında açılan soruşturmayı yürüten isim olması dikkati çekiyor.

Diğer taraftan, Bill Clinton'un azline karşı çıkan Harvard Üniversitesi hukuk profesörü Alan Dershowitz'in de ABD Başkanı Donald Trump'ın ekibinde yer alacağı kaydedilirken, söz konusu isimlerin anayasa hukuku ve azil süreci kuralları konusunda savunmaya önemli bir etki yapacağı ifade ediliyor.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Ken Star ve Alan Dershowitz'in yanı sıra eski bağımsız avukatlar Jane Raskin ve Robert Ray’in de içinde bulunduğu ekibe, ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel avukatı Jay Sekulov ve danışmanı Pam Bondi başkanlık edecek.

Azil duruşmasının ABD Senatosu'nda salı günü başlaması bekleniyor. 

Donald Trump'a yönelik azil süreci

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019 tarihinde, "Amerika Birleşik Devletleri'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesiyle ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını ilan etmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosii, 25 Temmuz 2019 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında Amerika'nın Ukrayna'ya askerî yardımı serbest bırakacağını vadettiğini ve bunun anayasaya aykırı olduğunu ileri sürmüştü.

Beyaz Saray ise 25 Eylül 2019 tarihinde Donald Trump-Vladimir Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığı savunmasını yapmıştı.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesinde 13-21 Kasım 2019 tarihleri arasında kamuya açık oturumlar düzenlenmiş; Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermişti.

Ardından İstihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık 2019 tarihinde Adalet Komitesine sunmuş, Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık 2019 tarihinde azil maddelerini onaylayarak dosyayı ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na göndermişti.

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda 18 Aralık 2019 tarihinde yapılan oylamada ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

Yorumlar (0)