Çip savaşında Çin’den ABD’ye yeni hamle: Güney Kore’ye teklif sunuldu

ABD’nin çip ihracatının denetlenmesine dair düzenleme getirmesi ile beraber Çin’den yeni bir hamle geldi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Güney Koreli mevkidaşı Park Jin ile görüşme sağlayarak söz konusu duruma karşı çıkma teklifinde bulundu.

DÜNYA 13.12.2022, 14:03
Çip savaşında Çin’den ABD’ye yeni hamle: Güney Kore’ye teklif sunuldu

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, Bakan Vang, Güney Koreli Bakan Park Jin ile gerçekleştirdiği çevrim içi toplantıda, Pekin'in tedarik ve sanayi zincirlerinin güvenliğinin oluşturulması ve uluslararası serbest ticaretin devam edebilmesi adına beraber çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

“Tek taraflı kabadayılığa karşı direnç sağlanmalı”

Washington’un Çip ve Bilim Yasası ile ihracat kontrolleri üzerinden kendi çıkarları adına gerçekleştirdiği düzenlemelerin çip sektöründe Güney Kore ve Çin’in meşru çıkarlarına ve haklarına zarar verdiğini öne süren Vang, "Bütün ülkeler bu küreselleşme karşıtı düşünce ile bir taraflı kabadayılık karşısında direnç sağlamalı ve çok taraflılığa sahip çıkarak devam ettirmeli" şeklinde konuştu.

ABD’den Çin’e çip konusunda denetimler

ABD tarafından ağustos ayında onaylanarak sisteme sokulan Çip ve Bilim Yasası ile ülke genelinde yarı iletkenlerin imalatının geliştirilmesi ve ülkede üretim alanları inşa edecek firmalara vergi indirimi ve mali destek verileceğini açıklamıştı.

Yasanın, destekten faydalanma düşüncesinde olan firmalara, Çin'de bulunan üretim alanlarının teknolojik altyapısını geliştirmeme koşulu getirmesinin, Pekin'in bu noktadaki etkisini azaltma çabası olduğuna dair yorumlar yapılmıştı.

Diğer taraftan, ekim ayının başında ABD Ticaret Bakanlığı da Çinli çip imalatı yapan firmaların ihracat kontrol listesi içerisine alınmasını, Amerikan firmalarının Çin'e çip üretimi adına gerekli olan donanım, makine ve malzeme ihracatı için lisans mecburiyeti getirilmesini planlayan kısıtlamaları açıklamıştı.

Yorumlar (0)