Çinli danışman itiraf etti: Salgının ilk döneminde sustular!

Pekin hükümetinin kıdemli tıbbi danışmanı ve ülkenin yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı mücadelesinin ünlü yüzü olan Dr. Zhong Nanshan, salgının ilk dönemlerinde Vuhan'da bulunan yetkililerin net bilgi vermediğini itiraf etti. 

DÜNYA 18.05.2020, 09:58 18.05.2020, 10:03
Çinli danışman itiraf etti: Salgının ilk döneminde sustular!

Pekin hükümetinin kıdemli tıbbi danışmanı Dr. Zhong Nanshan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk çıktığı zamanlara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. 

Dr. Zhong Nanshan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ilk dönemlerinde Vuhan kentinde bulunan yetkililerin net bilgi vermediğini söyledi. 

"SARS Kahramanı" olarak nitelendirilen Dr. Zhong Nanshan, "Yerel yetkililer, o zaman gerçeği söylemek istemediler. En başta sessiz kaldılar ve muhtemelen sonra daha fazla sayıda insan enfekte oldu." ifadelerini kullandı. 

"Sorumu cevaplamak konusunda çok isteksizlerdi"

Dr. Zhong Nanshan, Vuhan kentinde 10 gün içerisinde resmi olarak bildirilen vakaların sayısı, yurt dışında çıkan vakalara rağmen 41'de kaldığı zaman kuşkulandığını belirterek, "Bu sonuca inanmadım, bu yüzden sormaya devam ettim ve sonra 'bana gerçek sayıyı vermelisiniz' dedim. Sanırım sorumu cevaplamak konusunda çok isteksizlerdi." açıklamasını yaptı. 

"Diğer ülkelerden daha iyi bir durumda değiliz"

Yaşanan olaydan iki gün sonra Vuhan kentindeki toplam vaka sayısının 198 olduğunun, 3 kişinin hayatını kaybettiğinin ve 13 sağlık çalışanında yeni tip koronavirüs (Covid-19) tespit edildiğinin açıklandığını kaydeden Dr. Zhong Nanshan, ülkesine vakaların yeniden artışına da değindi. 

Dr. Zhong Nanshan, "Diğer ülkelerden daha iyi bir durumda değiliz." ifadelerini kullanarak, son haftalarda Vuhan ile Heilongjiang ve Jilin'in kuzeydoğu kentlerinde yeni vakalara rastlandığını bildirdi. 

"Büyük bir sorunla karşı karşıyayız"

İkinci bir dalga riskiyle karşı karşıya olduklarını aktaran Dr. Zhong Nanshan, "Şu anda Çinlilerin çoğunluğu hala bağışıklıklarının düşüklüğü nedeniyle Covid-19 enfeksiyonundan etkileniyor. Büyük bir sorunla karşı karşıyayız, şu anda diğer yabancı ülkelerden daha iyi durumda değiliz." diye konuştu. 

Çin'de karantinanın kaldırıldığı Vuhan dâhil birçok ülkede yeni vakaların tespit edilmesi kaygılandırdı. Yetkililer, kentte bulunan 11 milyon kişi için toplu yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi uygulanmasına yönelik talimat verdi.

Yorumlar (0)