Çin’in fırlattığı roketin parçaları o ülkeye düştü: Tazminat talep edilecek

Çin’in kısa süre önce uzaya fırlattığı ‘Long March 5B’ isimli roket bir süre sonra kontrolden çıkmış ve bir parçasının Pasifik Okyanusu’na düştüğü duyurulmuştu. Tüm dünyayı tedirgin eden roketin bir parçası daha yeryüzüne çakıldı. 

DÜNYA 10.11.2022, 10:13 10.11.2022, 16:45
Çin’in fırlattığı roketin parçaları o ülkeye düştü: Tazminat talep edilecek

Filipinler Uzay Ajansı, Filipinler açıklarında büyük bir enkazın bulunduğunu ve parçaların ‘çok büyük bir ihtimalle’ Çin tarafından uzaya fırlatılan ‘Long March 5B’ isimli rokete ait olduğunu duyurdu. Ajans kısa süre önce de bir mesaj yayımlayarak, roket parçalarının Palawan bölgesine düşebileceği konusunda halkı uyarmıştı. Söz konusu enkazın yerleşim yerine yakın bir noktada olduğu ve büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğü bildirildi. 

Çin’den tazminat talep edilecek

Öte yandan söz konusu parçaların üzerinde yer alan ve Çin bayrağının bir parçası olduğu düşünülen simgelerin de fotoğrafları çekilerek incelemeye alındı. Filipinli yetkililer, uzaya fırlatılan roket denemesinden kaynaklanan hasar ve tahribatlar sebebiyle Çin’den tazminat talep edeceklerini duyurdu.

Çin’in başarısız roket denemelerine bir yenisi daha eklendi

Çin tarafından üretilen ‘Long March 5B’ isimli roketler, daha önce de başarısız denemeleri ve kontrolsüz olarak dünyaya dönmeleriyle büyük paniğe sebep olmuştu. İnsansız test uçuşu çerçevesinde 2020 yılının mayıs ayında yörüngeye fırlatılan ‘Şıncou’ isimli uzay mekiğini taşıyan Long March 5B roketi, o dönemde Batı Afrika açıklarına düşmüştü. Roketin bazı parçaları ise Fildişi Sahili’nin farklı bölgelerinde bulunmuştu. 

Yorumlar (0)