Çin’i Delta varyantı kabusu sardı

Çin’de koronavirüsün Delta varyantını taşıyan yerel kaynaklı vakalar 11 bölgede daha etkisini göstermeye başladı.

DÜNYA 25.10.2021, 10:28
Çin’i Delta varyantı kabusu sardı

Ulusal Sağlık Komisyonu Hastalık Kontrol Bürosu Yardımcı Direktörü Vu Liangyou, 17 Ekim’den bugüne dek Delta varyantını taşıyan ve aynı kaynaktan yayılan 133 yerel vakanın tespit edildiğini ifade etti.

İz sürme ve epidemolojik soruşturma çalışmalarında komisyon yetkilisi Vu tarafından, 133 vakadan 106 tanesinin 13 turist grubuyla bağlantılı olduğunun belirlendiği ifade edildi.

Yerel kaynaklı olan vakaların temmuz ayı sonunda Ciangsu eyaletinin başkenti Nancing’de başlayan yerel kaynaklı salgından bu güne dek geniş çaplı bir yayılma görüldü.

Vakaların birçok eyalet ve bölgeye yayılmasının Çin’in “sıfır vaka” stratejine dayanan salgın kontrol rejimini zorlayabileceği öngörülürken Vu, 1 ay içinde salgının kontrol altına alınabileceğini düşündüklerini söyledi.

Vu, turist gruplarıyla bağlantısı belirlenemeyen vakaların arttığını aktararak, gelecek günlerde yayılma ve vaka alanlarının sayısının artmasının beklendiğini ifade etti.

Vu, hastalardan alınmış olan numunelerin DNA’larında gerçekleştirilen incelemelerde, genetik olarak önceki yurt içi yayılma vakalarıyla çok az benzerlik taşıdığını, bu yayılmanın ithal, yeni bir kaynaktan çıktığının sanıldığı ifade edildi.

Vakaların merkez üssü Ejina sancağı

Çin’e virüsün nereden girdiği bilinmiyor ancak Çin-Moğolistan gümrük kapısının olduğu iç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde yer alan Ejina sancağı dikkat çekiyor. Zira bölge farklı yayılma zincirlerinin birleşim noktasında.

Yurt içi kaynaklı olan vakalar ilk defa bölgeye ziyarette bulunan Şanghay’dan gelen, emekli bir profesör çiftte belirlenmişti.

Vakalardan dolayı aralarında Ejina Sağlık Komisyonu Başkanı’nın da yer aldığı 6 idari birim yetkilisi, salgındaki ihmallerinden dolayı görevden alındı.

Turizm etkinliklerine geçici durdurma

Ülkede Kültür ve turizm Bakanlığı’nca turizm acentelerinden yüksek ve orta riskli bölgelerdeki turlarını iptal etmeleri istendi.

Bununla beraber başkent Pekin de dahil olmak üzere 8 eyalet ve kent yönetimi de tedbir maksadıyla kimi kısıtlamalar getirdiği bilgisini paylaştı.

Pekin’de mekanlara sıkı teftiş yapıldı

Bununla beraber başkent Pekin’in kuzeybatısında yer alan Çangping ilçesinde İç Moğolistan’a ziyarette bulunan bir kişide koronavirüsün tespiti sonrasında bölgede hafta sonunda 10 vakanın daha görüldüğü ifade edildi.

Yerel polis birimlerince ilçede bulunan satranç ve kağıt salonu, restoran, otel, klinik ve eczane gibi işletmelerin denetimleri arttırıldı. Pazar günü itibarıyla 128 kağıt oyunu ve satranç salonunda incelemeler gerçekleştirildi, 119 salon ise kendi rızası ile faaliyetlerine ara verdi. 9 salon kapatıldı.

Denetimler 432 salonda da yapıldı. Salgın önleme tedbirlerini yetersiz bir şekilde uygulayan 28 eczane kapatıldı. Vakaların yayılması hususunda, eczanelerin ateş düşürücü ilaç satın alımı yapan kişilerin bildirilmemesinin sebep olduğu ifade edildi.

Son birkaç günde ilçede ateş düşürücü ve soğuk algınlığına karşı ilaç aldığı belirlenen yaklaşık 4 bin kişi ateş ölçümü için sağlık merkezlerine yönlendirildi, yapılan ölçümlerde ise ateşi 37,3 derecenin üstünde hiç kimse bulunmadı.

Son 1 günde yerel kaynaklı 35 vaka belirlendi

Bununla beraber Çin anakarasında son 24 saatte yurt içi kaynaklı 34 yeni vakanın belirlendiği ifade edildi.

İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde 19, Pekin’de 1, Şansi, Hunan ve Hıbey eyaletleri’nde 2’şer, Gansu ve Guicou eyaletlerinde ise 4’er vakanın görüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Yurt dışı kaynaklı olan 5 vakaya ise İç Moğolistan Özerk Bölgeleri, Guangşi Cuang, Şandong eyaleti, Şanghay eyaleti ve Tiencin’de rastlandığı ifade edildi.

Ülkede son 1 günde virüsle bağlantılı herhangi bir can kaybına rastlanmadı.

Virüste ilk vakaların ortaya çıktığı Çin’de şimdiye dek 96 bin 797 vaka tespit edildi, 4 bin 636 kişi yaşamını yitirdi. Halihazırda 573 hastanın ise tedavisi devam ediyor.

Yorumlar (0)