Çin’den G7 ülkelerine tepki: O günler geride kaldı

Çin, G7 ülkelerinin Japonya'nın Hiroşima şehrinde gerçekleştirdikleri zirvede Tibet, Hong Kong, Doğu ve Güney Çin Denizi, Tayvan ve Sincan "ekonomik baskı" ve “nükleer silahlar” gibi hususlarda ülkeye karşı yapılan atıflara tepkide bulundu.

DÜNYA 21.05.2023, 11:07
Çin’den G7 ülkelerine tepki: O günler geride kaldı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, gerçekleştirdiği yazılı bilgilendirmede, G7'nin, dünya üzerinde refahı, istikrarı ve barışı teşvik ettiğini ifade ettiğini, ancak gerçekte bu durumun uluslararası barışa bir engel getirdiğini öne sürdü.

“Protesto ediyoruz”

G7'nin Çin ile ilgili hususlarda ülkeyi karalamak, saldırıda bulunmak ve iç işlerine müdahalede bulunmak üzere kullandığını iddia eden Sözcü Hua, bu davranışları kınadıklarını, zirvenin gerçekleştirildiği Japonya'yı ve diğer ülkeleri protesto ettiklerini dile getirdi.

“Bir avuç Batılı ülke”

Çin'in "dışlayıcı bir blok" meydana getirmeyi hedefleyen az sayıda ülke tarafından alınan "sözde kuralları" onaylamayacağına işaret eden Hua, "Bir bölüm Batılı ülkenin kasti bir biçimde farklı ülkelerin iç işlerine müdahale ederek küresel konuları manipüle ettiği zamanlar artık geride kaldı." dedi.

Zirvede, Çin'e atıfta bulunulan "ekonomiyi baskı aracı olarak kullanma" suçlamasına dair Hua şu ifadelerde bulundu: "Sanayi ve tedarik zincirlerini sekteye uğratmaya yönelik eylemleri, ekonomik bağları koparmak üzere tutumları ve geniş çapta tek taraflı yaptırımları ile ABD, ticari ve ekonomik ilişkileri siyasileştirmiştir ve bu durumu silah olarak kullanmaktadır.

Yorumlar (0)