Çin’den ABD’ye sert sözler: “Harap ve dağılmış haldeler” 

Çin, ABD’nin ülkeler üzerinde “ideolojik hizip” baskısı kurduğunu belirterek rakibini eleştiri yağmuruna tuttu: "Kendi durumlarını görmeden hala başka ülkeler üzerinde egemenlik kurmaya çalışıyorlar."

DÜNYA 10.02.2022, 13:02 10.02.2022, 18:05
Çin’den ABD’ye sert sözler: “Harap ve dağılmış haldeler” 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, bir basın toplantısı düzenledi. Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad) topluluğundaki ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya dışişleri bakanları toplantısı nezdinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Licien, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın uyguladığı Pasifik ve Doğu Asya stratejileri hakkında da eleştirilerde bulundu.  

“ABD, ülkeleri kendi standartlarını kabul ettirmeye zorluyor” 

ABD’nin Pasifik ve Doğu Asya’dan sorumlu Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink’in toplantı öncesinde “Çin’in, uluslararası düzene ve demokratik değerlere yönelik tehditleri bizim konuşmamızın parçası olamaz.” şeklinde kurduğu cümlelere göndermede bulunan Cao Licien, ABD’ye sert sözlerle tepki gösterdi. ABD’nin “harap halde” olduğunu dile getiren Licien, “Dağılmış demokratik imajına rağmen hala ülkelerin kendi standartlarını benimsemelerini istiyorlar.” sözlerini sarf etti. 



“ABD’nin adımları demokrasiye ihanettir” 

“ABD, ideolojik çizgilerle hizipler oluşturmak için ülkeler üzerinde baskı kuruyor. Bu ülkenin adımları, demokrasiye ihanettir.” ifadelerini kaydeden Licien, şu cümlelerle konuşmasına son verdi: “Çin iş birliği, kalkınma ve barış arayışında; bölgesel düzenin güvenesini sağlayan bir demokrasi ülkesidir. Demokrasi, insanlığın ortak değerlerindendir yalnız birkaç ülkenin tekelinde değildir. Bir ülkenin demokrasisine ve demokratik olup olmadığına ancak o ülkede yaşayan kişiler karar verebilir. Çin de bir veya birkaç ülkenin tek taraflı olarak dayattığı sözde ulusal düzene boyun eğmeyecektir. Ülkemiz, Birleşmiş Milletler’in merkezi otoritede olduğu uluslararası hukukun ve sistemin merkezindeki düzenine devam edecek ve bunu daima destekleyecektir.” 

Yorumlar (0)