Çin’de Covid-19 salgını: "Karantina tatili" yine uzatıldı!

Çin’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2120’ye yükseldi. Vaka sayısı 74 bin 576'ya çıkarken son 24 saatte 114 kişi öldü. Güney Kore'de ilk defa koronavirüs nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi.

DÜNYA 20.02.2020, 07:08 20.02.2020, 14:57
Çin’de Covid-19 salgını: "Karantina tatili" yine uzatıldı!

NHC'den (Çin Ulusal Sağlık Komisyonu) yapılan açıklamaya göre, Çin’de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 120’ye ulaştı. Çin'de kesinleşen Covid-19 vaka sayısı 74 bin 576’ya yükseldi. NHC, bu sayıdan 11 bin 864’ünün durumunun ciddi olduğunun altını çizdi.

İyi haberler

Çin'de yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandıkları değerlendirilen şüpheli kişi sayısı 4 bin 922’ye, müşahede altına alınanların sayısı 126 bin 363’e düştü. Bugüne kadar taburcu edilenlerin sayısı ise 16 bin 155’e çıktı.

Ölümler

Çin'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 120’ye yükseldi. Bu ölümlerden ikisi ise Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde yaşandı.

Çin ana karası dışında Hong Kong’da vaka sayısı 65’e yükselirken, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 olarak sabit kaldı.

Son 24 saatte 114 kişi öldü

Çin genelinde son 24 saatte hayatını kaybeden 114 kişiden 108’i, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının merkez üssü Hubey eyaletinden. Hıbey eyaletinde 1, Fucien eyaletinde 1, Şandong eyaletinde 1, Yünnan eyaletinde 1, Şanş eyaletinde 1, Şanghay şehrinde 1 olmak üzere Hubey dışındaki yerlerde ölenlerin sayısı 6 oldu.

Hubey'de iş başı tarihi bir kez daha ertelendi!

Covid-19 salgınının başladığı Hubey eyaletinde işçilerin iş başına dönüş tarihi bir kez daha ertelendi.

Eyalet yönetimi, eyalette bulunan firmalara 11 Mart'tan önce iş başı yapılmaması isteğinde bulunurken sadece salgın önleme ve kontrol veya çalışması gerekli olan kamu hizmetlerinin çalışması gerektiğini açıkladı.

Hubey hükümeti iş yerlerine ek olarak okulların da tatilinin devam edeceğini açıkladı. Okulların tatili normal koşullarda 21 Şubat'ta bitiyordu.

Güney Kore'de ilk ölüm!

Güney Kore Hastalık Kontrol Merkezi, ülkede yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle ilk defa birinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Güney Kore'de vaka sayısı en son 104 olarak duyurulmuştu.

Güney Kore'deki vaka sayısının hızla artışının sebebinin Daegu şehrinde dini toplantılara katılan insanlar olduğu açıklandı. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (KCDC) açıklamasında "Hasta 31" olarak açıklanan 61 yaşında bir kadının kiliseye giderek buradaki birçok kişiye hastalık bulaştırdığı anlaşıldı.

Ülkedeki hasta sayısının 70'inin Daegu ve çevre bölgelerde olduğu açıklandı. Hasta sayısının Çarşamba günü 20 kişi arttığı belirtilirken Perşembe günü 53 kişinin daha hastalandığı ortaya çıkmıştı.

Xi-Moon görüşmesi salgına rağmen gerçekleşecek

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in 2020'nin ilk yarısında düzenlenmesi planlanan Güney Kore ziyareti, Covid-19 salgınına rağmen gerçekleşecek.

Güney Kore merkezli Yonhap haber ajansına göre telefonla görüşen Xi ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, koronavirüs salgınıyla mücadele çabaları hakkında görüştü ve iki lider önümüzdeki aylarda görüşme planını yinelerken salgının önlenmesi için birlikte çalışacakları konusunda birbirlerine taahhütte bulundu.

Trump'tan "Çin çok çabalıyor" mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Çin'in Covid-19 salgınıyla mücadelesi hakkında konuştu. Trump, "Çin'in çok çabaladığına güveniyorum. Biz devam ettikçe sayıların daha iyi hale geleceğini düşünüyorum" dedi.

Gemide 2 Rus daha hasta!

Japonya'nın Yokohama Limanı'na demirleyen "koronavirüs gemisi"nde tahliyeler geçtiğimiz gün başlamıştı. Ancak Rusya'nın Japonya Büyükelçiliği, Perşembe günü yaptığı açıklamada gemide 2 Rus vatandaşının daha hasta olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Büyükelçilik, "Diamond Princess" isimli gemideki 2 Rusun hastaneye kaldırılacağını açıkladı. Böylelikle gemideki koronavirüs hastası Rus sayısı 3'e çıktı.

En düşük Covid-19 rakamı

Yeni vaka sayısı 394 ile 23 Ocak’tan bu yana günlük bazda tespit edilen en düşük yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını rakamı oldu.

Vaka sayısındaki düşüşte hastaların tespit edilme tarzının değiştirilmesinin etkili olduğu öğrenildi. Çin'in geçtiğimiz hafta koronavirüs hastalarını tespit etmek için akciğer tomografisi kullanması üzerine hasta sayısı inanılmaz bir artış göstermişti.

Çin, akciğer tomografisinde sadece zatürrenin tespit edilmesi ve hastada koronavirüsün olup olmadığının anlaşılamaması üzerine bu yöntemi bıraktı. Böylelikle Çin hastada virüsün olup olmadığını anlamak için yeniden nükleik asit testleri kullanmaya başladı.

En büyük risk grubu yaşlılar!

Çin Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezinin daha önce yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının karakteristiğine yönelik yayımladığı raporda, yaşlılarda, hastalarda ve erkeklerde ölüm oranının daha yüksek olduğu kaydedilmişti.

Çin'de 11 Şubat’a kadar 1023 kişinin yaşamını yitirdiği aktarılan raporda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının sebep olduğu ölümlerin yüzde 30,2'sinin 60-69 yaş aralığında, yüzde 30,5'inin 70-79 yaş aralığında, yüzde 20,3'ünün de 80 yaş ve üzerindekilerde gerçekleştiği belirtilmişti.

12 Aralık 2019 tarihinde Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmiş, tahliyelerde Vuhan kenti öncelikli tutulmuştu. Tapliyeler sonrası, koronavirüsün kuluçka dönemi olduğu düşünülen minimum iki hafta süresince tüm ülkeler, getirdikleri vatandaşları için izole alanlar oluşturmuşlardı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının, kısa sürede diğer şehir, eyalet ve ülkelere yayılması üzerine DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü-WHO) "acil durum" ilan ettiğini açıklamıştı.

Yorumlar (0)