Çin’de 132 yolcuyu taşıyan uçak düştü

Çin’in Guangşi eyaletinde Boeing 737 yolcu uçağı düştü. Uçağın içerisinde 132 kişi bulunuyordu. Yolcu ve mürettebatın durumuna ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

DÜNYA 21.03.2022, 12:14 22.03.2022, 17:51
Çin’de 132 yolcuyu taşıyan uçak düştü

Çin’in ünlü hava yollarından China Eastern’e ait olan bir uçak, düştü. Boeing 737 tipli yolcu uçağı, Çin’in Guangşi Zhuank Özerk Bölgesi’nde düştü. Uçağın içerisinde yolcu ve mürettebattan oluşan 132 kişilik grubun olduğu öğrenildi. Yabancı haber ajansları bölgeden canlı yayınla durumu bildirirken kaza hakkında ayrıntılar gelmeye devam ediyor.



Düştüğü yerde yangın çıktı

Uçağın düştüğü Guangşi Zuhank Özer Bölgesi’nde, uçağın düştüğü yerde yangın çıktı. Çin devlet haber ajanslarının son dakika olarak duyurduğu haberde, yaralı ve ölü sayıları hakkında açıklama yapıldı. Kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Bölgenin yakınlarında ikamet eden bazı vatandaşlar, kaza sesini duyar duymaz bölgeye koştu. Bölgeden ilk görüntüler sosyal medya üzerinden paylaşıldı.

Tüm yolcular hayatını kaybetti

Uçağın yaklaşık 9 bin metre yükseklikten seyir halindeyken 842 kilometre dikey dalışa geçerek yere çakıldığı açıklandı. Çarpmanın etkisinin ardından çıkan yangına müdahale etmek amacıyla bölgede yer alan arama kurtarma ekipleri olay yerine ulaştı. Uçağın parçaları toplanırken bölgede yer alan ormanlık alanda kurtulan olup olmadığı da araştırıldı. Ancak 123 yolcu ve 9 mürettebatın da arasında olduğu bütün insanların yaşamını kaybettiği belirlendi.

6,5 yıldır hizmet veriyordu

Amerika Birleşik Devletleri tarafından 2015 yılında üretilen uçak yaklaşık 6,5 yıldır hizmet veriyordu. Air China ve China Southern ile birlikte Çin’de yer alan en büyük hava yolu firmalarından biri olan China Eastern bünyesinde 600’den fazla uçak bulunduruyor ve bu uçakların 109 tanesi düşen uçakla aynı modele sahip.

En çok tercih edilen uçaklar arasında yer alıyor

1997 yılında Boeing tarafından üretilen 737-800 tipi uçak modeli dünyanın en çok tercih edilen dar gövdeli yolcu taşıma uçakları arasında yer alıyor. Çift motoru ve tek koridoru olan uçaklardan bugüne kadar 5 bin 200’ün üzerinde uçak üretildi. Bu model uçaklarla yaşanan en ölümcül olay 2020 yılının Ocak ayında İran Devrimi Muhafızları tarafından yanlışlıkla vurulan Ukrayna yolcu uçağında yaşanmıştı. Olayda 176 kişi yaşamını yitirmişti.

Daha önce iki kaza oldu

China Eastern hava yolu şirketinin 1993 yılında uçuşunu gerçekleştirdiği 5398 sefer satılı uçuşta da yağmurlu ve sisli bir havada seyir halinde giden uçak piste inerken hızla yere çakılmıştı. Kaza sırasında uçakta yer alan 80 yolcudan ikisi hayatını kaybetmişti. Baotou Hava Felaketi olarak isimlendirilen bir diğer olayda da 2004 yılında 5210 sefer sayılı uçak kalkışından kısa bir süre sonra havaalanı yakınında yer alan bir göle çakılmıştı. Kaza anında uçakta yer alan 53 kişi ve yerdeki 2 kişi yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)