Cinayetin kilit ismi yargılanmamış!

Kaşıkçı cinayeti davasında, cinayet planının kilit ismi Veliaht Prens Selman'ın eski danışmanı Kahtani ile infaz timindeki çok sayıda kişinin yargılanmadığı kesinlik kazandı.

DÜNYA 22.06.2019, 10:37 22.06.2019, 12:29
Cinayetin kilit ismi yargılanmamış!

Birleşmiş Milletler'in (BM) gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı rapor, Suudi Arabistan'da Kaşıkçı cinayetine ilişkin görülen davada, cinayet planının en önemli ismi Veliaht Prens bin Selman'ın eski danışmanı Suud el-Kahtani ile infaz timindeki çok sayıda kişinin yargılanmadığına kesinlik kazandırdı. 

Cinayetle ilişkisi bulunan 11 sanığın 3 Ocak 2019'da Riyad'da ilk kez hakim karşısına çıktığı Suudi Arabistan Başsavcılığı tarafından daha önce kamuoyuna açıklanmış, isimleri ise paylaşılmamıştı. 

BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, önceki gün yayımladığı Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırladığı raporunda, duruşmalara katılan kaynaklardan aldığı bilgileri derleyerek sanıkların isimlerini paylaştı. Buna göre, Riyad'daki davada yargılanan 11 sanığın isimleri şu şekilde:

"Fahd Şebib A. el-Belevi, Türki Müşerref el-Şehri, Velid Abdullah M. el-Şehri, Mahir Abdülaziz M. Mutreb, Salah Muhammed Abduh el-Tubeyki, Mensur Osman M. Aba Hüseyin, Muhammed Saad H. el-Zahrani, Mustafa Muhammed el-Medeni, Seyf Saad K. el-Kahtani, Ahmed Muhammed Asiri ve Muflih Shaya el-Muslih."

Bu kişilerden Başkonsolosluk çalışanı olduğu iddia edilen Muflih Shaya el-Muslih ve eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri dışındakiler, Kaşıkçı'yı öldürmek amacıyla İstanbul'a gelen 15 kişilik infaz timinde bulunan kişilerden oluşuyor.

Cinayetin baş şüphelisi Kahtani listede yok

Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman'ın eski danışmanı Suud el-Kahtani'nin adı Kaşıkçı cinayetinde başlıca şüpheli olarak geçiyor ancak kendisinin Suudi Arabistan'da yargılanan 11 kişi arasında bulunmaması dikkat çekiyor.n 

Kaşıkçı için infaz timine "Bana o köpeğin kafasını getirin" dediği bilinen Kahtani'ye ilişkin, İstanbul'a gönderilen suikast timini kontrol ettiği ve aynı zamanda ekibin İstanbul'daki lideriyle doğrudan iletişim halinde olduğu şeklinde çok sayıda haber uluslararası basında yer almıştı.

Kahtani, cinayet skandalının patlak vermesiyle birlikte görevden alınmış ve yurt dışına çıkma yasağı getirilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Kahtani hakkında 'tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan yakalama kararı çıkarmıştı.

Başkonsolos Uteybi de yargılananlar arasında değil 

Suudi Arabistan'ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'nin, cinayetin planlanması ve işlenmesinde parmağı olduğu ve cinayet öncesi Riyad'dan gelen infaz timi için hazırlık yaptığı biliniyor ancak onun da Riyad'daki davada yargılanmaması dikkati çekiyor. Türk güvenlik kurumları, Uteybi'nin Kaşıkçı'nın öldürülmesi sırasında Başkonsolosluk binası ve kendi konutu arasındaki trafikte rol aldığını ortaya çıkarmış ve bu durum BM raporuna da yansımıştı.

BM raporundan çıkan sonuca göre ayrıca, İstanbul'a gelen 15 kişilik infaz timindeki Naif Hassan S. el-Arifi, Abdulaziz Muhammed M. el-Hawsawi, Halid Aedh G. el-Taibi, Meshal Saad M. el-Bostani, Galib T. el-Harbi ve Bedr Lafi M. el-Uteybi hakkında Suudi Arabistan makamları tarafından kovuşturma yapılmadı. 

Suudi Arabistan'daki duruşmalarda sanık avukatlarının, müvekkillerinin kamu görevlisi olduğuna ve 'üstlerinin emirlerine karşı gelemediklerine' işaret etmesi de dikkat çekti. 

BM raporunda Suudi Arabistan'daki yargılama sürecine ilişkin duyulan endişelere sıklıkla yer verilmişti. Cinayete ilişkin yasal sürecin güvenilir olmadığı ifade edilen raporda, "Suudi Arabistan'da yürütülen yargılama güvenilir bir hesap verilebilirlik ortaya koymayacak." açıklamasında bulunulmuştu.

Raporda ayrıca Özel Raportör Callamard, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet etmişti. 

Yorumlar (0)