Çin ve Rusya’nın Kabil kararı

Rusya ve Çin, Kabil büyükelçiliklerini muhafaza etmeyi planladığı açıklarken, Washington'ın aksine herhangi bir tahliye planının gündemde olmadığı belirtildi.

DÜNYA 16.08.2021, 11:49 17.08.2021, 10:12
Çin ve Rusya’nın Kabil kararı

ABD'nin hızla uzaklaşmaya çalıştığı Afganistan'da, Çin ve Rusya’nın tavrı belli oldu.

Çin’den açıklama

Çin'in Kabil Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, "Afganistan'da bulunan taraflara Çin vatandaşlarının, çıkarlarının ve kurumlarının güvenliğinin sağlanması yönünde taleplerini ilettikleri" ifade edildi. Söz konusu açıklamada, "Büyükelçilik, Çin vatandaşlarına asayişi yakından takip etmeleri, güvenlik tedbirlerini artırmaları ve elçilik dışına çıkmamalarını anımsatma yönünde adımlar atacaktır." sözleri kullanıldı.

Rusya: Tahliye gibi bir planımız yok

Rusya Büyükelçiliği, Afganistan’dan herhangi bir tahliye planlarının olmadıklarını açıkladı.

Afganistan’daki durum

Dün akşam saatlerinde Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Afganistan’ı terk etmiş, Taliban sözcüsü, Kabil'deki bütün büyükelçilik, diplomatik kurum, merkez ve diğer bölgelerdeki yabancı vatandaşlarının güvende olacakları yönünde mesaj yayınlamıştı.

Yaşananların ardından ABD hükümeti, Kabil Büyükelçiliği'nde bulunan bütün personelin, güvenli bir şekilde Hamid Karzai Havalimanı'na aktarıldığını açıklamıştı. Washington, Kabil'de bulunan ABD’lilerin güvenli bir biçimde tahliye edilmesi için Hamid Karzai Havalimanı'nın hava trafik kontrolünü ele geçirmişti.

Taliban’ın Afganistan’a hakim olma süreci

Şubat 2020’de Taliban ile ABD arasında yapılan barış anlaşması kapsamında, Afganistan’dan uluslararası güçlerin çekilme süreci bu sene başladı. Anlaşma kapsamında, yabancılara saldırmaması öngörülen Taliban'ın, Afgan güçlerine karşı eylemlerine yönelik herhangi bir hüküm getirilmedi.

Hazirandan beri eş zamanlı saldırılarla Taliban, Afganistan'da birçok ilçeyi, son dönemde ise kent merkezlerini ele geçirdi. Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'nin Afganistan’ı terk etmesi ve hükümetin başkentten ayrılmasıyla birlikte Taliban, başkenti tamamen kontrol altına almaya başladı.

Yorumlar (0)