Çin uzay istasyonunda tavuktan domuza 120 yemek çeşidi var

Çin’in yörüngeye kurmaya hazırlandığı ilk uzay istasyonundaki 3 taykonot için 120 yemek çeşidinin hazırlandığı öğrenildi. 

DÜNYA 29.06.2021, 12:57 30.06.2021, 09:41
Çin uzay istasyonunda tavuktan domuza 120 yemek çeşidi var

Çin, 15 sene boyunca yörüngede bulunacak olan uzay istasyonunun çekirdek modülünü geçtiğimiz günlerde uzaya fırlatmış ve sonrasında da kargo ikmal uzay aracı olan Tianzhou-2 ile 3 taykonotunu (Çinli astronot) uzaya göndermişti.  

Araçların kısa sürede birbirlerine entegre edildiğini ve çalışmalara başlandığını belirten Çin Uzay Ajansı, 2 yıl sürecek uzay istasyonu inşa süreci için Nie Haisheng, Tang Hongbo ve Liu Boming’i uzaya göndermişti. 



120 çeşit yemek seçenekleri var 

Çin’in yörüngeye yerleşen ilk uzay istasyonundaki 3 taykonot, istasyonda kalacakları 3 ay boyunca istedikleri yemeği yiyebilecekler. Çin Uzay Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre tam 120 çeşit yemek, taykonotların beğenisine sunuldu. 

6,8 tonluk yiyecek ve içecek malzemesi bulunan istasyonda meyve suyu ve çay çeşitlerine kadar her şey düşünülmüş durumda. Kargo aracı sayesinde teslim edilen soğutucular içerisinde saklanan taze sebze ve meyveler de yiyecekler arasında yer alıyor.  

Çinli taykonot eğitmeni Huang Weifen ise yiyeceklerin kemiksiz, küçük ve katı parçalar halinde olduğunu ve taykonotların kişisel gıda zevklerine göre ayarlandığını aktardı. Huang Weifen, Karabiberli sığır eti, lahana turşusu, kung pao tavuğu ve sarımsak soslu kıyılmış domuz eti gibi yiyeceklerin soğutuculara konulduğunu belirtti. Uzay istasyonuna yerleştirilen mini mutfak ve mikrodalga fırın ile taykonotlar, diledikleri zaman dilediklerini pişirip yiyebilecekler. 



Yeni fırlatma görevleri yakında başlıyor 

Çin Uzay Ajansı tarafından aktarılan bir diğer bilgiye göre istasyonun inşası için 8 montaj görevi gerçekleştirilecek. “T” şeklinde inşa edilecek istasyonun iki kısmına “Mengtian” ve “Wentian” isimli iki laboratuvar eklenecek. Bu laboratuvarlar ise önümüzdeki aylarda fırlatılacak. 

Yorumlar (0)