Çin, ticaret savaşını "bir an önce" sonlandırmak istiyor

Çin, ABD'yle devam eden ticaret savaşını "bir an önce" sonlandırmayı umut ettiğini açıkladı.

DÜNYA 09.12.2019, 11:45
Çin, ticaret savaşını "bir an önce" sonlandırmak istiyor

Çin Ticaret Bakanı Yardımcısı Ren Hongbin, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Pekin yönetiminin ABD'yle her iki tarafı da memnun eden bir ticaret anlaşmasına ulaşmayı hedeflediğini açıkladı. Ren, "Eşitlik ve karşılıklı saygı temellerine oturtulmuş ve iki ülkenin de çıkarlarını göz önünde bulunduran, iki tarafı da memnun eden bir ticaret anlaşmasını mümkün olan en yakın zamanda oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

"Birinci aşama" görüşmeler devam ediyor

Çin ve ABD, "birinci aşama" olarak adlandırdıkları bir anlaşmayı sağlayabilmek için pazarlık yapıyor. "Birinci aşama" anlaşmanın amacı, uzun süredir devam eden ticari gerginliğin artmasının engellenmesi olarak belirtiliyor, ancak böyle bir anlaşmaya yakın zamanda erişilip erişilmeyeceği henüz net değil.

Çin vergilerin kalkmasını, ABD ise Çin tavizlerini istiyor

Çin, ABD'e ihraç ettiği ürünlere uygulanan 375 milyar dolarlık gümrük vergisinin kaldırılmasını ve 15 Aralık'ta yürürlüğe girecek 156 milyar dolarlık ihracat ürününe uygulanacak gümrük vergisinin iptal edilmesini istiyor. ABD Başkanı Donald Trump ise bunun karşılığında Çin'in ABD'den tarım ürünü satın almasını istiyor ve fikri mülkiyet hakları, para birimi ve Çin'in finans sektörüne ulaşımda çeşitli tavizler talep ediyor.

Henüz yüz yüze lider görüşmesi yok


Beyaz Saray Ekonomik Danışmanı Kudlow

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, Cuma günü yaptığı açıklamada iki ülkenin neredeyse her gün sıkı ilişkiler içinde bulunduğunu, ancak henüz ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bir imza töreni düzenlenmesi veya yüz yüze görüşmeler ayarlanması aşamasına gelinmediğini belirtti. Kudlow, 15 Aralık'a 1 haftadan daha kısa bir süre kalmasıyla birlikte ABD Başkanı Trump'ın Çin'e uygulanacak ekstra gümrük vergileri hakkında son kararı vereceğini belirtti. Yeni vergiler dâhilinde Çin malı akıllı telefonlar, laptoplar, oyuncaklar ve kıyafetler var.

ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşının devamıyla ilgili geçtiğimiz hafta "Bekleyip göreceğiz, ancak şu anda ilerleme kat ediyoruz. 15 Aralık'ta bir şeyler olabilir ancak henüz bunları tartışmıyoruz. Fakat Çin'le çok iyi tartışmalarımız var" ifadeleriyle bilgi vermişti.

Yorumlar (0)