Çin savaş uçakları ve gemileri, Tayvan Boğazı civarında görüldü!

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin ordusunun askeri hareketliliğine ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Çin'e ait 39 savaş uçağı ile 13 savaş gemisinin, Tayvan Boğazı yakınlarına geldiği görüldü." denildi. İşte Çin ve Tayvan arasında yükselen tansiyonun sebepleri...

DÜNYA 09.08.2022, 09:28 Hakan Öksüz
Çin savaş uçakları ve gemileri, Tayvan Boğazı civarında görüldü!

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası sert açıklamalarda bulunan Pekin yönetimi, bölgede gerçekleştirdiği askeri tatbikatlarını artırdı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Tayvan Savunma Bakanlığı, son 4 gün içinde Çin ordusunun bölgeyi adeta ablukaya aldığını bildirdi. Askeri tatbikatların 5 gündür sürdüğünü duyuran Bakanlık, "Tayvan Boğazı yakınlarında Çin'e ait 39 savaş uçağı ile 13 savaş gemisi tespit edildi." ifadelerine yer verdi.

"Çin'in hareketliliğini takip ediyoruz"

Çin ordusuna ait hava ve kara araçlarının dikkatle takip edildiği belirtilen açıklamada, "Devriye uçaklarımız, elektronik takip araçlarımız ve gemilerimiz bu hareketliliği izliyor. Savaş uçaklarından 21'i, Tayvan Boğazı'nda belirlenen sınırın doğusunda görüldü. Nancy Pelosi'nin ziyareti sırasında da 27 Çin savaş uçağının Ada çevresinde uçtuğu tespit edilmişti. 4 Ağustos günü Tayvan çevresinde uçan 22 Çin savaş uçağı, hava kuvvetlerimizi rahatsız etti." denildi.

Bölgeyi ablukaya aldılar

4 Ağustos'ta Çin'den gönderilen 11 güdümlü füzenin kendi kara sularına düştüğünü bildiren Tayvan Savunma Bakanlığı, Pekin yönetiminin talimatıyla 5 Ağustos'ta 68 savaş uçağının sınırlarında uçtuğunu bildirmişti. Pelosi'nin ziyaretini "provokasyon" olarak tanımlayan Çin, tatbikatlarda gerçek mühimmatların kullanılacağını açıklamıştı. 4 ila 7 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen tatbikatlar nedeniyle bölge fiili olarak ablukaya alınmıştı.

Tayvan'da uçak ve gemi trafiği durdu

Çin yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre tatbikatlar 8 Eylül'e kadar devam edecek. Tatbikatlardan dolayı Tayvan Boğazı civarındaki uçak ve gemi trafiği durdu. Sivil can kayıplarından endişe eden Tayvan, sivil uçakların bölgeden ayrılmamasına karar verdi. Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in, askeri bir harekâta hazırlandığı iddia ediliyor. 

Çin hükümeti: ABD, Tayvan'daki ayrılıkçıları kışkırtıyor!

Bölgede son aylarda yükselen tansiyon, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'a resmi ziyarette bulunmasıyla tavan yaptı. ABD'nin bölgedeki istikrarı bozmaya yönelik hamlelerinin devam ettiğini aktaran Pekin yönetimi, Pelosi'nin ziyareti hakkında "provokasyon" yorumunu yaptı. Bu ziyaretin, Tayvan'daki ayrılıkçıları kışkırttığını ve cesaretlendirdiğini belirten Çin hükümeti, "Çin'in birleşmesi engellenemeyecek." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)