Çin savaş uçakları sınırı geçti, Tayvan ordusu teyakkuzda

Çin ordusuna ait bazı savaş uçakları ile gemilerinin Tayvan Adası çevresinde faaliyetlerde bulunması, Tayvan ordusunu teyakkuza geçirdi. Tayvan Savunma Bakanlığı, bazı savaş uçaklarının hava ve deniz sınır hattını geçtiğini duyurdu. Pekin yönetimi, söz konusu faaliyetlerin, "ABD ile Tayvan arasındaki üstü kapalı yakınlaşmaya verilen tepki" olduğunu bildirdi.

DÜNYA 26.12.2022, 09:19 26.12.2022, 17:27 Hakan Öksüz
Çin savaş uçakları sınırı geçti, Tayvan ordusu teyakkuzda

ABD'de bir önceki Temsilciler Meclisi Başkanı olan Nancy Pelosi'nin Tayvan'a yaptığı resmi ziyaret, Çin hükümetinin tepkisini çekmişti. Tayvan'ın bağımsızlığını desteklediklerini kaydeden Pelosi, Peki yönetiminin hışmına uğramıştı. Pelosi'nin ziyaretinin ardından bölgede gerilim yükselmişti. Çin savaş uçakları ile gemileri, Tayvan Boğazı etrafında çok sayıda askeri tatbikat gerçekleştirmiş ve bölgedeki giriş-çıkışlar engellenmişti.

Tayvan Savunma Bakanlığı, ada çevresinde faaliyette bulunan Çin hava araçları ile gemilere ilişkin bilgileri aktarıyor. Bakanlıktan yapılan son açıklamaya göre yerel saatle 06.00 civarında ada çevresinde Çin'e ait 71 savaş uçağı ile 7 savaş gemisi görüldü. Türkiye saati ile 01.00'de gerçekleştiği söylenen gözlem, Tayvan ordusunu teyakkuza geçirdi. Gelen açıklamalara göre bazı askeri uçak ile dronlar, Tayvan'ın hava ve deniz hattını geçti. 

Pekin'den ABD ile Tayvan arasında "gizli yakınlaşma" açıklaması

Çin ordusu, dün yaptığı açıklamada, "ABD ile Tayvan arasındaki gizli yakınlaşma" tehlikesi nedeniyle askeri tatbikat yapılacağını duyurmuştu. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Batı Cephesi Komutanlığı, yazılı açıklamasında, "Tayvan Adası çevresinde saldırı ateş talimi ile acil durum devriyesi faaliyetleri gerçekleştirilecek. Bu faaliyetler, ABD ile Tayvan arasındaki üstü kapalı yakınlaşmaya verilen tepkidir." ifadelerini kullanmıştı.

ABD'de yürürlüğe giren yetki yasası, Çin'i kızdırdı

23 Aralık itibarıyla ABD'de yürürlüğe giren 2023 Ulusal Savunma Yetki Yasası, Çin hükümetinn tepkisini çekti. ABD Başkanı Joe Biden'ın özel olarak çaba gösterdiği ve çıkmasını sağladığı yasa, "Çin'in çok boyutlu tehdidine karşı önlemler" içeriyor. Söz konusu yasada, Tayvan'ın savunmasına yardım etmek için 10 milyar dolara kadar yardım seçeneği öngörülüyor. ABD'de yürürlüğe giren bu yasaya tepki gösteren Pekin hükümeti, "tek Çin" ilkesine vurgu yaparak Tayvan Adası çevresinde zaman zaman askeri tatbikatlar yapıyor.

Yorumlar (0)