Çin: Salgını kontrol altına aldık!

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi,  "Covid-19 salgını kontrol altına alındı" dedi.

DÜNYA 15.05.2020, 12:26
Çin: Salgını kontrol altına aldık!

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgınını kontrol altına aldıklarını vurgulayarak, "Bir süredir bazı ülkelerin politikacıları ısrarla salgını siyasileştiriyor ve Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) saldırıyor. Bu tür hareketler uluslararası salgınla mücadele çabalarına zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, gece saatlerinde Bosna Hersek, Macaristan ve Estonya Dışişleri Bakanlarıyla telefon görüşmesi yaptı.

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, görüşmelerinde "Devlet Başkanı Şi Cinping’in kişisel yönetimi ve yönlendirmesi altında Çin, zorlu ve sıra dışı çabalarla, Covid-19 salgınını kontrol altına aldı, mevcut salgınla mücadele sürecinde ekonomik ve sosyal hayatın kademeli şekilde normalleşmesi yönünde sebat ediyor." şeklinde konuştu.

Yeni tip koronavirüsün sınırı ve milleti olmadığını belirten Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, herhangi bir ülke ve siyasetçi ismi vermeden, "Bir süredir bazı ülkelerin politikacıları ısrarla salgını siyasileştiriyor, etiketliyor." ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Müşaviri ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, söz konusu siyasetçilerin Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) saldırdığını ve DSÖ'yü karaladığını belirterek, "Bu tür hareketler uluslararası salgınla mücadele çabalarına müdahale ediyor, zarar veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Çin'e yönelik suçlamaları

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ay başında Covid-19'un Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığı yönündeki iddialarını kamuoyu ile paylaşmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü fakat şu anda detay paylaşamayacağını belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da "Çin'in, yürüttükleri standartların altındaki laboratuvarlarla dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size bunun (Covid-19) Vuhan kentindeki laboratuvardan çıktığına dair çok sayıda delil olduğunu söyleyebilirim." demişti.

Trump "tazminat" demişti

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, 27 Nisan'da Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında, yen itip koronavirüs salgınına ilişkin Amerika'nın Çin'den tazminat talep edebileceğini ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 29 Nisan'da Covid-19'un Vuhan'daki bir laboratuvardan çıkmış olabileceği iddialarına ilişkin Çin'e "biyomedikal laboratuvarlarını aralarında ABD'nin de bulunduğu uluslararası denetçilere açması" çağrısında bulunmuştu.

Çin hükümeti, koronavirüsün Vuhan'daki bir laboratuvarda üretildiği iddialarını yalanlamaya ve konunun siyasileştirildiğini savunmaya devam ediyor.

Yorumlar (0)