Çin, Rusya’nın askeri operasyonunu işgal olarak görmediğini açıkladı

Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri operasyon kararı sonrasında dünya liderlerinden operasyonu kınayan açıklamalar arka arkaya geliyordu ancak Çin bunun tam tersi yönünde bir açıklamada bulundu.

DÜNYA 24.02.2022, 14:44 24.02.2022, 16:49
Çin, Rusya’nın askeri operasyonunu işgal olarak görmediğini açıkladı

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim bu sabah saatlerinde Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon yapma kararı sonrasında iyice artmıştı. Bunun üzerine tüm dünya ülkelerinden operasyonu kınayan açıklamalar gelmişti. NATO, AB ve Amerika Birleşik Devletleri de Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacaklarını açıklamıştı. Tüm dünyanın tepki verdiği operasyona Çin’den farklı bir açıklama geldi.

“Rus askerinin varlığı işgal olarak nitelendirilemez”

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying konuya ilişkin yaptığı açıklamada Rusya’nın bu sabah saatlerinde Donbas bölgesine yaptığı askeri operasyonu işgal olarak nitelendirmediklerini ancak yaşanan bu durumun da kabul edilemez olduğunu açıkladı. Pekin yönetimi operasyona ilişkin değerlendirmesinde Rusya’nın egemen bir ülke olduğunu ve çıkarları doğrultusunda gerekli adımları atmakta özgür olduğunu vurguladı. Chunying yaptığı açıklamada Rusya’nın başlattığı operasyonun Ukrayna’da yer alan sivilleri korumak amacıyla yapıldığını ve Ukrayna’da yer alan Rus askerlerinin varlığının işgal olarak nitelendirilmemesi gerektiğini ifade etti. Çin’in yaptığı bu açıklamaya ise pek çok kesimden tepkiler geldi.

ABD’yi gerilimi artırmakla suçladı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Chunying bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri’nin gerilimi artırdığını söyleyip şu açıklamalara yer verdi:

“Amerika Birleşik Devletleri Rusya’ya sürekli olarak silah satmak suretiyle gerilimi artırıp savaşın çıkmasında rol oynuyor. Burada sorulması gereken asıl soru Amerika Birleşik Devletleri’nin Ukrayna krizinde hangi rolü oynadığı.”

Çin Dışişleri'nden Ukrayna ve Rusya'ya itidalli olmaya yönelik çağrı

Öte yandan Çin, Rusya'nın bölgedeki askeri müdahalesine dair Rusya ve Ukrayna taraflarına sorunu diyalog ile çözmeleri ve itidalli olmaları yönünde çağrı yaptı. 

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, "Bütün tarafları itidalli hareket etmeye ve bu durumun kontrolden çıkmasını önlemeye çağırıyoruz." dedi.

Yorumlar (0)