Çin-Rusya ilişkileri altın çağını yaşıyor!

Rusya ile kurdukları güçlü ilişkinin karşılıklı güven üzerine inşa edildiğini aktaran Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, "Çin-Rusya ilişkileri altın çağını yaşıyor. Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batılı ülkeler gibi Rusya'ya karşı cephe almadık. Batılı ülkeler, yeniden Soğuk Savaş zihniyetine bürünmeye başladı." diye konuştu.

DÜNYA 10.08.2022, 17:35 11.08.2022, 13:03 Hakan Öksüz
Çin-Rusya ilişkileri altın çağını yaşıyor!

Küresel gündemin önemli konu başlıklarına dair gazetecilere demeç veren Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, Rusya ile ilişkilerinden bahsetti. Şi Cinping ve Vladimir Putin öncülüğünde Çin-Rusya ilişkilerinin altın çağını yaşadığını aktaran Hanhui, "Stratejik bir ortaklığımız var. Bu ortaklık, yüksek düzeyde iş birliği ve karşılıklı güven temeli üzerine inşa edildi. Açıkçası iki ülke arasındaki ilişkiler hiç bu kadar iyi olmamıştı." dedi.

"Çok kutuplu dünya, demokratikleşmeyi sağlayacak"

Soğuk Savaş döneminin ardından küresel çapta birçok ülkenin düşmanca rekabet etmeye devam ettiğinin altını çizen Zhang Hanhui, "Rusya ile son yıllarda kurduğumuz ilişki, bölgedeki istikrar ve güven ortamı için kritik değere sahip. Soğuk Savaş'tan sonra herhangi iki devlet arasında bu kadar başarılı bir ilişki kurulmamıştır. Dünyadaki güç dağılımının çok kutuplu bir yapıya evrilmesi, uluslararası ilişkilerin daha demokratik bir zeminde yürütülmesine imkân tanıyor." ifadelerini kullandı.

"Batılı ülkeler, Soğuk Savaş zihniyetine büründü"

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batılı ülkeler gibi Rusya'ya karşı cephe almadıklarını belirten Hanhui, "ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin, yeniden Soğuk Savaş zihniyetine büründüğünü görüyoruz. İnsanlık, birçok zorlukla yüzleşiyor. Dünya çapında yaşanan değişimlerin etkileri, gelecek yıllarda çok daha derinden hissedilecek. Bu sancılı dönemde Rusya ile sağlıklı bir ilişki kurduk. Söz konusu iş birliği sadece bizim için değil, dünyanın geri kalanı için de önemli." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)