Çin raporu: Silahlı çatışmaya hazırlanmak gerek!

Çin'de hazırlanan bir durum değerlendirme raporunda Washington ile Pekin arasındaki ilişkilerin uzun yıllardır olmadığı kadar kötü seviyede olduğu ve en kötü senaryo olarak silahlı çatışmaya hazırlanılması gerektiği yazıldı.

DÜNYA 04.05.2020, 15:29 04.05.2020, 15:58
Çin raporu: Silahlı çatışmaya hazırlanmak gerek!

Reuters'ın haberine göre, Çin'de hazırlanan bir raporun, Pekin'in yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sonrasında düşmanlıkla karşılaştığını ve ABD ile ilişkilerin çıkmazda olduğu konusunda uyardığı belirtiliyor.

Habere göre rapor Çin'in en üst düzey istihbarat organı olan Devlet Güvenlik Bakanlığına bağlı bir düşünce kuruluşu olan Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüleri (CICIR) tarafından hazırlandı.

Çin karşıtı küresel tutum zirvede

Devlet Güvenlik Bakanlığı tarafından geçen ayın başlarında Başkan Şi Cinping de dahil olmak üzere Pekin'deki üst düzey liderlere sunulan raporda, Çin karşıtı küresel tutumun 1989 Tiananmen Meydanı olaylarından bu yana en yüksek seviyede olduğuna yer verildi.

"En kötü senaryoya hazırlanılması gerek"

Raporda, 2019 sonunda başlayan ve kısa süre içerisinde pandemiye dönüşen Covid-19 için başta Washington olmak üzere ciddi bir Çin karşıtlığının ortaya çıktığına yer verilerek en kötü senaryoya hazırlanılması gerektiği ve bunun da ABD ile Çin arasındaki silahlı çatışma olduğu yazıldı.

Raporda açıklanan değerlendirmelerin Çin otoritelerinin tutumunu ne ölçüde yansıttığı ve dış politikayı ne ölçüde etkileyeceği bilinmese de söz konusu raporun varlığının dahi Pekin'in, denizaşırı stratejik yatırımları ve güvenlik konusundaki bakış açısını tehdit edebilecek herhangi bir tehdidi ne kadar ciddiye aldığını gösterdiği düşünülüyor.

"Çin'e misilleme düşünülüyor"

Son günlerde, ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 salgınının on binlerce Amerikan'ın hayatına mal olduğunu, ekonomiyi mahvettiğini ve virüsün laboratuvar kaynaklı olduğunu söyleyerek yaklaşan seçimler öncesi güç kazanmaya çalıştığına yer verilen raporda, Trump yönetiminin Pekin'e yönelik eleştirilerini artırarak salgın üzerine Çin'e karşı misilleme önlemleri düşündüğü değerlendirmesi yapılıyor.

Bunu yapmak için de Washington'ın iktidardaki Komünist Partisi'ne karşı halkın güvenini baltalayarak alt etmeyi hedeflediği belirtildi.

"Yıllardır bu kadar kötü durumda değildi"

Uzmanlar, Çin ve ABD arasındaki ilişkilerin, ABD'nin haksız ticaret ve teknoloji uygulamaları iddialarından Hong Kong, Tayvan ve Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölgeler üzerindeki anlaşmazlıklara kadar birçok farklı noktada çatıştığı ve yıllardır bu kadar kötü durumda olmadığını söylüyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, "Çinli yetkililerin halkını ve dünyayı koronavirüsün yarattığı tehdit hakkında bilgilendirmek için 'özel bir sorumluluğu' vardı, ancak yapmadı." şeklinde konuşmuş Pekin'in bilim insanlarını, gazetecileri ve vatandaşları susturma ve dezenformasyonu yayma çabalarının sağlık krizini daha da kötüleştirdiğini ifade etmişti.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yayınlanan verilere göre, Çin'de ortaya çıkan Covid-19 sebebiyle Çin'de şu ana dek 83 bin 964 kişi enfekte olurken, salgının merkez üssü halini alan ABD'deki toplam vaka sayısı ise 1 milyon 158 bin 341 kişi olarak dikkat çekiyor. Salgın nedeniyle Çin'de 4 bin 637 kişi hayatını kaybederken, bu sayı ABD'de 67 bin 686 kişi olarak gerçekleşti. 

Yorumlar (0)