Çin Merkez Bankası'ndan faiz hamlesi!

Temmuz ayında Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması üzerine yetkililer harekete geçti. Çin Merkez Bankası (PBoC) yıllık politika faiz oranında 10 baz puanlık indirime gitti. Bu kararla birlikte piyasaya sıcak para girişinin gerçekleşmesi hedefleniyor.

DÜNYA 15.08.2022, 14:30 15.08.2022, 17:58 Hakan Öksüz
Çin Merkez Bankası'ndan faiz hamlesi!

Koronavirüste "sıfır vaka" politikasını uygulayan ve zaman zaman karantinaya giren Çin'in temmuz ayı ekonomik büyümesi yavaşladı. Ukrayna-Rusya savaşının küresel ölçekte enflasyonu yukarı yönlü baskılamasından etkilenen Çin, ekonomik büyümedeki yavaşlığı gidermek için harekete geçti. Piyasaya likidite akışı sağlamayı hedefleyen Çin Merkez Bankası (PBoC), 1 yıllık faiz oranında 10 baz puanlık indirime gitti. Ülkedeki yıllık politika faiz oranı  yüzde 2,85'den yüzde 2,75'e inmiş oldu.

Piyasaya sıcak para girişi hedefleniyor

Bu kararla birlikte Çin piyasasına yaklaşık 400 milyar yuanın girmesi bekleniyor. Bu miktar, yaklaşık 60 milyar dolara denk geliyor. Bir haftalık ters repo faiz oranını da 10 baz puan düşüren PBoC, buradan piyasaya aktarılacak sıcak paranın da yaklaşık 300 milyon dolar civarında olmasını hedefliyor. Bu kararların sebebini temmuz ayı verilerine bağlayan Çin Merkez Bankası, faizi düşürerek piyasaya sıcak para girişinin gerçekleşmesini amaçlıyor.

Haziran ayında sanayi üretiminin yüzde 3,9 oranında arttığını hatırlatan Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), temmuz ayı sanayi üretimindeki artışın yüzde 3,8'de kaldığını belirtti. Bu yılın Ocak-Temmuz dönemindeki sabit sermaye yatırımlarında 2021'e göre 5,7'lik büyümenin gerçekleştiği kaydedildi. 2022 yılındaki gayrimenkul yatırımları ise 2021'e kıyasla yüzde 6,4 oranında düştü. 

Genç nüfusta işsizlik oranı arttı

Verilere göre ülke çapında haziran ayındaki işsizlik oranı yüzde 5,5 iken bu oran temmuz ayında yüzde 5,4 olarak ölçüldü. 16 ile 24 yaş arasındaki kişilerde temmuz ayı işsizlik oranının yüzde 19,9'a yükseldiği aktarıldı. Çin ekonomisinde mayıs ile haziran aylarında görülen toparlanmanın, temmuz ayı ile terse döndüğü ifade edildi. Sonbahar aylarında ortaya çıkacak koronavirüs varyantlarının, ekonomik büyüme üzerinde yıkıcı etkilere yol açabileceği kaydedildi.

Yorumlar (0)