Çin liderinden, Kovid-19 protestolarına ilginç yorum: "Ergen öğrencilerinin tepkisi"

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Kovid-19 kısıtlamalarına karşı protestoları, "ergenlik çağındaki gençlerin tepkisi" olarak gördüğü belirtildi. 

DÜNYA 03.12.2022, 09:53 04.12.2022, 11:18
Çin liderinden, Kovid-19 protestolarına ilginç yorum: "Ergen öğrencilerinin tepkisi"

Çin'de katı koronavirüs tedbirleri devam ederken tedbirlere karşı protestolar da hız kazandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, mersin scort, Pekin'i ziyaret eden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile çarşamba günü yaptığı görüşmede protestolar gündeme taşındı.

Michel'in heyetindeki bir yetkilinin açıklamasında, Çin liderinin, protestocuların büyük oranda üniversite öğrencileri olduğunu, son 3 senedir devam eden pandemi koşullarından doğan sorunu dile getirdiklerini söylediğini belirtti.

"Protestocular üniversite öğrencisi ve ergenlik çağında gençler"

Michel'in görüşmede aşılamanın yaygınlaştırılması önerisinde bulunduğunu ve hükümetin uyguladığı tedbirleri gündeme taşıdığını söyleyen yetkili, şunları kaydetti:

"Devlet Başkanı, protestoların meydana gelme sebebini açıklarken, üç yıldır uygulanan önlemlerin sorun haline geldiğini çünkü artık insanların bunaldığını, protestocuların büyük oranda üniversite öğrencisi ve ergenlik çağında gençler olduğunu söyledi."

Yetkiliye göre Şi, 3 saat devam eden görüşmede, Omicron'un ülkedeki salgında hakim varyant hale geldiğini ve Delta'ya göre daha az ölümcül olduğunu kaydetti.

Kitlesel aşılamaya hız verilecek

Heyetteki bir diğer yetkili, Şi'nin, yaşlı nüfusta aşılama oranının düşük olmasını sorun olarak gördüğünü ve kitlesel aşılamaya hız verileceğini vurguladığını aktardı.

Şi'nin sözleri, basında, Çin'in tedbirleri gevşetmeye hazırlandığının işareti olarak değerlendirildi.

Geçen hafta Çin'de Urumçi'de karantinada olduğu öne sürülen apartmanda çıkan yangında 10 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra ülke genelinde çok sayıda şehirde koronavirüs önlemlerine karşı protestolar düzenlenmişti.

Protestolarda tedbirlere tepkinin dışında hak ve özgürlük talepleri de dile getirilmiş, bazı gösterilerde Şi'nin istifasını isteyen sloganlar da atılmıştı.

Çin hükümeti, şu ana kadar resmi açıklamalarda protestoların varlığını kabul etmemişti.

"Sıfır vaka"dan çıkışın işaretleri

Öte yandan protestolardan sonra, Pekin yönetiminin "sıfır vaka" ismi verilen salgın önleme ve koruma stratejisinden çıkış arayışı görülmüştü.

Salgınla mücadeleden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sun Çunlan, Ulusal Sağlık Komisyonu uzmanlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, kısıtlayıcı tedbirlerde küçük, aşamalı değişikliklere ihtiyaç olduğu ifade edilmişti.

Sun, toplantıda, Omciron varyantının "daha bulaşıcı ancak daha az ölümcül olduğunu" dile getirirken, resmi haber ajansı Xinhua'nın toplantıya yönelik haberinde "sıfır vaka" ifadesine yer verilmemesi öne çıkmıştı.

Toplantıdan sonra ülkenin güneyindeki Guangcou ve Çongçing kentlerinde "yüksek riskli" bölgelerdeki karantina kaldırılırken, vakalarla yakın temastakilerin kendilerini evlerinde tecrit etmesine müsaade edilmiş, Şiciazcuang, Çıngdu ve Cıngcou gibi bazı şehirlerde ise hareket kısıtlamaları ve test zorunluluğu gevşetilmişti.

Son 24 saatte 34 bin 980 vaka

Çin'de sonbahardan beri Omicron'un bulaşıcılığı yüksek alt varyantlarının sebep olduğu salgınlar sebebiyle vaka sayısı artmıştı.

Ulusal Sağlık Komisyonu verilerine bakıldığında Çin ana karasında son 24 saat içinde hastalık belirtisi gösteren 4 bin 278, göstermeyen 30 bin 702 vaka görülürken virüs sebebiyle hayatını kaybeden olmadı.

Yorumlar (0)