Çin koronavirüsten tek bir vaka bile istemiyor: Kısıtlamaya devam kararı...

Çin Şanghay şehrinde Omicron varyantını taşıyan vakaların tetiklemiş olduğu koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla uygulanan şehir içi hareket kısıtlamalarının 26 Nisan tarihine dek uzatıldığı kaydedildi.

DÜNYA 22.04.2022, 11:59
Çin koronavirüsten tek bir vaka bile istemiyor: Kısıtlamaya devam kararı...

Yerel Sağlık Komisyonu tarafından yapılmış olan paylaşımda, öncesinde 14 günde vaka görülmediğinden düşük riskli olarak ilan edilen ve hareket serbestisinin getirilmiş olduğu bölgelerde yeni vakalara rastlanması sebebiyle kısıtlamaların süresinin uzatılmasına karar verildiği kaydedildi.

Hareket kısıtlaması, ifade edilen bölgelerde yaşamını sürdüren yurttaşlar ile gönüllüler, sağlık personeli ve kuryelerin bölgeler arasında dolaşmasına engel oluyor.

Sağlık yetkililerince, topluluk arasında yayılmayı önlemek maksadıyla bütün yerleşimlerde enfeksiyon riskine göre değişkenlik gösteren aralıklarla toplu testlerin yapılacağı, bütün vakaların takip edileceği konusunun altı çizildi.

Çin ülkede hiç yeni vaka istemiyor

Şanghay’da yer alan koronavirüsle mücadeleden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sun Çunlan, yerel otoritelere vermiş olduğu talimatta, “sıfır vaka” stratejisinden ödün verilmeyeceğini ve şehirdeki bütün vakaların, tecrit, takip ve tedavi edilmesi gerektiği mesajını paylaşmıştı.

Çin’in en büyük kenti olan Şanghay’da son 1 günde hastalık belirtisi taşıyan 2 bin 634, göstermeyen ise 15 bin 698 vaka belirlenirken 11 kişi ise hayatını kaybetti.

Şehirdeki son salgın dalgasında 1 Mart tarihinden bu zamana dek 443 bin 500 vaka görülürken son 4 gün içerisinde ise 36 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Eyalet statüsünde olan müstakil yönetime sahip şehir, Çin ana karasında en fazla vakanın görüldüğü yer oldu.

Şanghay’da Omicron vakasıyla tetiklenen vakalardan dolayı 28 Mart tarihinde ilan edilmiş olan kapanma, vakalar azalmadığından bütün şehirde belirsiz süreyle uzatılmıştı.

Şehirde kapanma tedbirlerinin uzaması, gıda dağıtımıyla bakım hizmetlerinin sağlanmasında sıkıntılara neden olmuştu.

Sağlık yetkilileri tarafından nüfusu 26 milyonu geçen kenti yüksek, orta ve düşük risk bölgelerine ayırıp son 2 hafta içinde vakanın görülmediği bölgelerde sokağa çıkma yasaklarını kaldırmaya başlasa dahi sokağa çıkma yasakları ve toplu yapılan testler şehrin büyük bir bölümünde devam ediyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılmış olan paylaşıma göre Çin ana karasında son 1 günde hastalık belirtisi gösteren 2 bin 133, belirti göstermeyen ise 16 bin 465 yeni vaka tespit edildi.

Son 1 günde yurt dışı kaynaklı olan 96 vakanın kayıtlara geçtiği ülkede virüsten dolayı 11 kişi yaşamını yitirdi.

Çinli sağlık yetkilileri tarafından koronavirüs testi pozitif olduğu halde hastalık belirtisi olmayan vakalar genel toplamın içine eklenmiyor.

Ülkede son haftalarda hastalığa dönüşen ve dönüşmeyen vaka sayılarının arasındaki farkın giderek açıldığı ifade ediliyor. Bunun, Omicron varyantının bulaşıcılığı yüksek ancak hastalık tablosu hafif “BA.2” mutasyonunun yayılması neticesinde olduğu ifade ediliyor.

Koronavirüs salgınında ilk vakaların görüldüğü Çin ana karasında şimdiye dek 196 bin 86 vaka belirlendi, 4 bin 674 kişiyse yaşamını yitirdi.

Hong Kong

Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde koronavirüsün Omicron varyantına bağlı yerel kaynaklı vakaların sebep olduğu 5. dalganın etkisi de azalarak devam ediyor.

Sağlık Koruma Merkezi tarafından yapılmış olan paylaşımda, şehirde son 1 günde 25 tanesi yurt dışı kaynaklı toplamda 628 koronavirüs vakasının belirlendiği, 26 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Şehirde günlük olarak vaka sayısı son 1 hafta içinde 1000’in altına düştü.

Salgın dalgasında yılbaşından bu zamana dek 1 milyon 180 binin üzerinde vaka görülürken 8 bin 999 kişi ise yaşamını yitirdi.

Şehirde 60 yaş ile üzerindeki nüfusun aşılama oranlarının düşük seyretmesinin can kayıplarının artış göstermesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Omicron vakaları, “sıfır vaka” stratejisi için sınamaya dönüştü

Bulaşıcılığı yüksek Omicron vakalarının ortaya çıkarmış olduğu tablo, koronavirüse karşı Çin’in uyguladığı “sıfır vaka” stratejisini sınamaya dönüştü.

Koronavirüs vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi amaçlayan bu strateji, seyahat kısıtlamaları, karantina, toplu testler gibi geniş ölçekli ve katı tedbirleri gerekli kılıyor. Alınan tedbirler yaşamın olağan akışına müdahalede bulunulması ve ülke ekonomisine verdiği maliyetten dolayı da kimi zaman tartışmalara sebep oluyor.

Birçok ülke salgın koruma tedbirlerini büyük ölçüde kaldırarak normalleşmeye giderken Çin’in mücadele stratejisini zaman içerisinde nasıl uyarlayacağı konusu ise halihazırda belirsizliğini korumayı sürdürüyor.

Yorumlar (0)