Çin: Koronavirüs salgınını bitiriyoruz

Çin'de, 17 Ekim'de ilk defa ortaya çıkan ve 20 farklı bölgeye yayılan ülke içi kaynaklı Kovid-19 salgınında son aşamaya gelindiği açıkladı. 

DÜNYA 23.11.2021, 10:50
Çin: Koronavirüs salgınını bitiriyoruz

Bir basın toplantısı gerçekleştiren Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Sözcüsü Mi Fıng, salgının etkilediği 8 bölgede, son 14 gündür yeni bir Kovid-19 vakasına rastlanmadığı, birçok bölgenin, kuluçka dönemi içinde virüsü kontrol etmeyi başardığını duyurdu.

“Pandemide son aşamadayız”

Ülke içi kaynaklı vakaların başlangıç bölgesi olduğu aktarılan İç Moğolistan Özerk Bölgesinin Ecin Sancağı, Heilongciang eyaletinin Liaoning ve Heihı eyaletinin Dalian şehirlerindeki durumun etkili ve dikkatli bir şekilde kontrol altına alındığına dikkat çeken Mi, pandemide son aşamaya geldiğini belirtti.

Mi, söz konusu tedbirlerin, insanların geçimini ve üretimi etkilememesi için ellerinden geleni yaptıklarına dikkat çekerken "Pandemiyi izole etme politikasını sıkı bir biçimde uygulamayı sürdürmeliyiz. Virüsü kontrol etme kapasitesi liman bölgelerinde daha da güçlendirilmeli." sözlerini kullandı. 

Komisyona bağlı Hastalık Önleme ve Kontrol Bürosu Yardımcı Direktörü Vu Liangyou, pandeminin, Dalian kentinde normale dönüş işareti verdiğini fakat birtakım bölgelerin topluluk içi yayılma tehlikesini hâlâ barındırdığı, tekrar ortaya çıkma ihtimaline karşı önlemlerin elden bırakılmaması gerektiğini aktardı.

“Teyakkuzda olunmalı”

4 Kasım'da ilk vakanın, soğutucuda depo görevlisi olarak çalışan bir kişide ortaya çıkmasından sonra Dalian şehrinde 300 vakaya rastlandığını belirten Vu, "Gevşememek gerekiyor, virüse karşı yerel otoriteler teyakkuzda olmalı." açıklamasını yaptı.

Yerel vakalar tek haneye düştü

21 Kasım’da Çin'de 4, dün ise yerel kaynaklı yalnızca 7 vakaya rastlandı.

Liaoning eyaletinin Dalian şehrinde 20 Kasım'da 3, Yunan eyaletinin Cingpo Özerk İli ve  Dıhong Dai’de 1, 21 Kasım'da Cingpo ve Dıhong Dai’de 2 ve Dalian'da 5 vakaya rastlandı.

2 Kasım'da yerel vaka sayısı 93'a kadar çıkarken, sıkı tedbirlerle birlikte son 5 günde vaka sayıları, tek haneli rakamlara indi.

20 farklı bölgeye yayıldı

Çin'de ilk defa 17 Ekim'de görülen ve Heilongciang eyaleti ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi sınır bölgelerinden yayıldığı öne sürülen ülke içi kaynaklı vakalar, 20 farklı bölgeye yayılmıştı.

Salgın sebebiyle çok sayıda yerleşim bölgesi ve şehirde seyahat kısıtlaması, toplu testler ve karantina gibi tedbirler uygulanmıştı.

Çin, uyguladığı ‘sıfır vaka’ stratejisiyle Kovid-19 vakalarını, ortaya çıktıkları bölgede bastırmayı ve bulaşmayı kesmeyi hedefliyor. Strateji toplu test, seyahat kısıtlaması, karantina gibi geniş ve katı ölçekli tedbirleri zorunlu kılıyor. Tüm maliyetlere karşın hükümet, stratejiyi uygulamakta kararlıyken bunun Delta varyantı gibi bulaşıcılığı yüksek mutasyonlar karşısında sürdürülebilirliği tartışılıyor.

Kovid-19 pandemisinde ilk vakaların ortaya çıktığı Çin’de, şu ana kadar 98 bin 505 vaka tespit edildi, 4 bin 636 kişi yaşamını yitirdi. 1051 hastanın ise tedavisi devam ediyor.

Yorumlar (0)