Çin'in 3 aşamalı planı ABD'yi korkuttu!

Washington yönetimine uyarı mahiyetinde hazırlanan raporda, "Çin askeri teknolojisinin 2049 yılına kadar ABD'yi geçmesi için 3 aşamalı plan devrede' denildi.

DÜNYA 11.06.2019, 14:26
Çin'in 3 aşamalı planı ABD'yi korkuttu!

Geçtiğimiz hafta Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi (Center for a New American Security) tarafından yayımlanan ve uyarı mahiyeti taşıyan raporda Washington yönetimi, Çin'in hızla ilerleme kaydeden askeri teknolojisi ile ilgili ikaz edildi.

 

Raporda Çin'in 2049 yılında kadar ABD ordusunun sahip olduğu askeri teknolojiye üstünlük sağlamak için, 'yakalamak-denkleştirmek-geçmek' başlıklı ve 3 aşamalı kapsamlı bir plan üzerinde çalıştığı ileri sürüldü.

 

Aynı zamanda Çin Halk Cumhuriyeti'nin '2020'de ılımlı, müreffeh bir toplum' hedefi ve 2049 yılının Çin Halk Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü olması hasebiyle önemine dikkat çekildi.

 

SSCB'nin çökmesiyle rakibi fark ettiler

 

Raporu hazırlayan isimlerden eski savunma bakan yardımcısı Robert Work ve Greg Grant'a göre, Soğuk Savaş sonrası Amerika Çöl Fırtınası Operasyonu'nda Irak'a 42 gün boyunca bomba yağdırırken, Çin titizlikle önemli notlar alıyordu. Sovyet Sosyalist Rusya Federasyonu (SSCB)'nun ortadan kalkmasıyla Çin'in Amerika'nın birincil rakibi haline geleceğini fark eden Çinli stratejistler, teknolojik açıdan üstün bir düşmana karşı nasıl savaşacaklarını planlamaya başladılar.

 

Analistlere göre Çin'in Çöl Fırtınası Operasyonundan aldıkları en önemli ders, savaşın erken safhalarında sert ve hızlı bir şekilde saldırmaktı. Zira ilk girişimin başarısız olması, gerekli mühimmatlara sahip bir rakibin başarısıyla sonuçlanabilirdi.

Ulusal aşağılanma ve öfke!

 

Raporda, 7 Mayıs 1999 yılında Amerika'nın Sırbistan'a yönelik NATO bombardımanı sırasında Çin'in Belgrad büyükelçiliğini vurması sonucu 3 Çinli gazetecinin hayatını kaybetmesi ve 'yanlış koordinat' gerekçesi ile özür dilemesi hatırlatıldı.

 

Ancak Çin Halk Cumhuriyeti tarafının böyle bir hatanın mümkün olmadığını belirterek özrü kabul etmediği, ulusal aşağılanma ve öfkenin ABD'yi askeri teknoloji alanında yakalama çalışmalarına hız verdiği belirtildi.

Hedef teknolojik darbe! Plan devrede... 

 

Hazırlanan rapora göre dönemin Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin (1993-2003 Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı), Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nu (PLA) yüksek teknolojik savaşlara hazırlanmaya yönlendirdi. Aynı zamanda PLA'nın Amerikan ordusuna denk olacağı günler için bir plan hazırladı. Plan doğrultusunda Çin Halk Cumhuriyeti'nin 1996-2015 yılları arasında reel olarak yüzde 620, yıllık bazda yüzde 11 oranında büyüdü.

 

Analistler, Çin'in bölgede Japonya gibi aralarında sorunların bulunduğu ABD müttefiklerine karşı bir hamlesi durumunda teknoljik üstünlüğün nasıl işe yarayacağına da değindi. Plan çerçevesinde hedeflenen teknojik kabiliyetle Çin, Amerika Birleşik Devletleri savaş ağını yani komuta, kontrol, iletişim ve istihbarat sistemlerini çökertmek için yeteneklerini geliştirmeyi umuyor.

 

Raporda bunların yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti'nin, karşı saldırıları caydırmaya yönelik çalışmaları ve yapay zeka alanında dünya lideri olarak bunu askeri alanda kullanma hedefine de değinildi.

STAR

Yorumlar (0)