Çin ile Hindistan anlaştı

Çin ile Hindistan, onlarca askerin yaşamını yitirdiği sınır sorununu barışçıl yollarla çözme konusunda anlaştı.

DÜNYA 17.06.2020, 12:36
Çin ile Hindistan anlaştı

Çin-Hindistan sınırında dün yaşanan çatışmayı başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Çin ile Hindistan'ın sınır sorununu diyalog ve müzakere yoluyla çözmek, sınırda tansiyonu düşürmek, barış ve huzuru tesis etmek için anlaştığını duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, dünkü çatışmanın Hint askerlerinin provokasyon ve saldırısı sonrası gerçekleştiğini iddia etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Pekin yönetiminin çatışma sebebiyle Yeni Delhi’yi sert bir şekilde protesto ettiğini kaydederek, bir kez daha Hindistan’dan uzlaşmaya uygun hareket etmesini, sınır bölgesindeki birliklerinin sınırı geçmemesini ve durumu daha karmaşık noktaya getirecek tek taraflı eylem ve provokasyonlara başvurmamasını istediklerini bildirdi.

Hindistan'ın, sınırda yaşanan çatışma sonrası can kaybı ve yaralı sayısını açıklamasına rağmen Çin tarafından açıklama yapılmamıştı.

Gerilim 2017 yılında tırmanmıştı

Yeni Delhi yönetimi, Mayıs ayı başında üç ayrı noktadan Çin askerlerinin Ladakh bölgesine girdiğini, ihlal ettikleri noktalarda çadır ve askerî karakollar kurduklarını duyurmuştu.

Yeni Delhi yönetimi Pekin yönetimine defalarca askerlerini bölgeden çekmeleri uyarısında bulunmuş ancak Pekin yönetimi çağrılara kulak tıkamıştı. 

Ladakh bölgesinin doğusu ile Sikkim eyaletinde, Çin ve Hindistan askerlerinin çatışmasının ardından dünyanın dikkati bu bölgeye yönelmişti.

Her iki ülke de, Ladakh'ta yer alan Daulat Beg Oldie, Demchok, Chumar, Galwan Vadisi ve Pangong Tso Gölü çevresine ek güvenlik gücü yerleştirmişti.

Galwan Vadisi'nde yaklaşık 100 çadır kuran Çin ordusu, Pangong Tso Gölü'ndeki devriye botlarının sayısını da yükseltmişti.

Hindistan ve Çin arasındaki 3500 kilometrelik sınır hattının çok büyük bölümü, Çin ile Hindistan arasında sıkça egemenlik tartışmalarına yol açıyor.

Çin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90.000 kilometrekarelik toprakta hak iddia ediyor. Hindistan yönetimi ise Aksai Chin platolarını kapsayan 38.000 kilometrekarelik alanın Çin ordusu tarafından işgal edildiğini ileri sürüyor.

Çin ile Hindistan arasında uzun yıllardır yapılan diyaloglara rağmen egemenlik ihtilafları çözülmezken, sınır meselesi son zamanlarda Yeni Delhi- Pekin hattında tansiyonun sıkça yükselmesine sebep oluyor.

Çin ile Hindistan arasında “sınırında egemenlik hakları” kaynaklı tansiyon 2017 yılından bu tarafa kesintisiz yükseliyor.

Yorumlar (0)