Çin: İç işlerimize karışmayın!

Çinli üst düzey diplomat, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'ya Çin'in iç işlerine müdahale etmemeleri gerektiğini söyledi.

DÜNYA 07.12.2019, 15:07 07.12.2019, 16:48
Çin: İç işlerimize karışmayın!

Çinli üst düzey diplomat Yang Jiechi ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun bugün yaptığı telefon görüşmesinde Jiechi, "ABD, Çin'in iç işlerine müdahale etmeyi artık sona erdirmeli" ifadesini kullandı.

Yakın zamanda onaylanan Uygur İnsan Hakları Politikası Yasası ve Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası'nın onaylanmasını gerekçe gösteren Çinli diplomat Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası ilişkileri ciddi şekilde ihlâl ettiğini söyledi. Jiechi, Washington'ı Çin'in iç işlerine müdahale etmesini derhal durdurmaya ve hatalarını düzeltmeye çağırdı.

ABD Temsilciler Meclisi, Pekin yönetiminin Uygurlulara insan hakları ihlallerine yönelik Çin'e yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını geçtiğimiz hafta onaylamıştı.

BM uzmanları ve aktivistler, Çin'in Sincan bölgesindeki toplu gözaltı kamplarında muhtemelen bir milyon Uygur Türkünün gözaltına aldığını söylüyor. Çin ise, kampların terörle mücadelenin bir parçası olduğunu ve meslekî eğitim verdiğini iddia ederek Uygurlara kötü muamelede bulunduğunu reddediyor.

Yorumlar (0)