Çin'i zora sokacak araştırma: Virüsün yapısında laboratuvar izlerine rastlandı

Norveçli bilim insanı Dr. Birger Sorensen ve İngiliz Prof. Angus Dalgleish tarafından gerçekleştirilen araştırmada, koronavirüsün Çin'deki bir laboratuvarda üretildiği iddia edildi.

DÜNYA 31.05.2021, 00:43 01.06.2021, 12:07
Çin'i zora sokacak araştırma: Virüsün yapısında laboratuvar izlerine rastlandı

Çin'in Wuhan şehrinde 2019 yılının sonlarında ortaya çıkan ölümcül koronavirüsün Çin'de bir laboratuvarda üretildiği iddia edildi. Norveçli bilim insanı Dr. Birger Sorensen ve İngiliz Prof. Angus Dalgleish tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Çinli bilim insanlarının COVID-19'u laboratuvarda oluşturdukları ve akabinde virüsü yarasalarda gelişmiş gibi göstermek maksadıyla 'tersine mühendislik' tekniklerini kullanarak gizlemeye çalıştıkları öne sürüldü.

"Konuşanı susturuyorlar"

Sorensen ve Dalgleish’in araştırmasında, COVID-19'un Çinli bilim insanlarının Wuhan'daki bir proje üzerinde çalıştıkları esnada ortaya çıkmış olabileceğini dile getirirken, aynı zamanda Çin'in 'verileri bilinçli olarak yok ettiğini, gizlediğini veyahut değiştirdiğini' iddia etti. Ayrıca araştırmada, Çin'de koronavirüs hakkında açıklamada bulunan insanların susturulduğuna yönelik söylentilere de yer verildi.

Özgün izlere rastlandı

Sorensen ve Dalgleish, yaklaşık bir yıl evvel aşı geliştirmeye çalışırken, virüsün üzerinde değişiklik gerçekleştirilmesi durumunda oluşabilecek 'özgün izlere' denk geldiklerini belirterek, virüsün yarasadan geldiği bilgisi sebebi ile bilimsel dergiler tarafından araştırmalarının yayımlanmadığını kaydetti. 

DSÖ reddetmişti

Çin, ABD'yi COVID-19 salgınını siyasallaştırmakla suçlayarak, uluslararası bilim insanlarının 'Çin'in şeffaf ve açık tavrını övdüğünü' ifade etmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirdiği bir açıklamada, "ABD'deki bazı insanlar bilimi ve gerçekleri tamamıyla görmezden geliyor." demişti.

DSÖ'nün (Dünya Sağlık Örgütü) koronavirüsü araştırmak üzere Wuhan şehrine gönderdiği bilim insanlarından oluşan bir heyet, virüsün 'büyük olasılıkla yarasalardan insanlara başka bir hayvan vasıtasıyla bulaştığını ve bir laboratuvar ürünü olmadığını' dile getirmişti.

ABD araştırmaları devam ettiriyor

ABD Başkanı Joe Biden, ABD istihbarat kuruluşlarına konu ile ilgili talimat vererek, virüsün kökeninin araştırılması ve raporun 3 ay içinde hazırlanmasını talep etmişti. Biden, koronavirüsün Çin'deki bir laboratuvar kazası sonucu geliştiği ihtimalinin de değerlendirilmesi çağrısını yapmıştı. ABD ayrıca, Çin'i pandeminin kökenlerine dair uluslararası araştırmalarla iş birliği yapmaya davet etmişti.

Yorumlar (0)