Çin, Hong Kong'a "sarsılmaz" desteğini devam ettirecek

Çin Devlet Başkanı Xi, Hong Kong Baş Yöneticisi Lam için "zor zamanlarda" yanında duracağını açıkladı.

DÜNYA 16.12.2019, 13:33
Çin, Hong Kong'a "sarsılmaz" desteğini devam ettirecek

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, Hong Kong'da geçtiğimiz ay düzenlenen bölge konseyi seçimleri ve 6 aydır devam eden eylemlerin değerlendirilmesi için Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le görüşmek üzere Pekin'e gitti. Çin lideri Xi, şehirdeki olayları Hong Kong'un "anavatan" Çin'e 1997'de geri dönmesinden beri yaşanan "en karışık ve zorlu durum" olarak niteledi.

Kabine değişimi yok

Hong Kong medyası, Baş Yönetici Lam'ın Çin lideri Xi'yle görüşmesinde Lam'ın kabinesinin ve hatta kendisinin değiştirilmesi gibi konuların konuşulacağını öne sürmüştü. Çin Devlet Başkanı, görüşmeye dair herhangi bir detay vermedi ancak Hong Kong lideri Lam'a desteğini yineleyerek görevden almayacağının sinyalini verdi.

Lam'a "sarsılmaz bir destek" veriliyor


Carrie Lam, Çin Başbakanı Li ile birlikte

Xi, Lam'a Hong Kong özel idari hükümetini hukuk çerçevesinde yönetimi sırasında "sarsılmaz bir destek" vereceğini yeniden vurguladı. Carrie Lam, günün erken saatlerinde Çin Başbakanı Li Keqiang'la buluşmuştu. Li, Hong Kong'un durumu için "şehrin içinde bulunduğu açmazdan henüz çıkmadığı" ifadelerini kullanmıştı.

"Bir ülke iki sistem" devam edecek

Çin Devlet Başkanı Xi, Hong Kong Baş Yöneticisi Lam'ın "bir ülke iki sistem" prensibini koruduğunu ve Hong Kong'un Çin anakarasında yönetilen bölgelerden daha özerk ve özgür olduğunu, basının çok geniş bir ifade özgürlüğüne sahip olduğunu ifade etti. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) Pazartesi günü yayınladığı raporda Hong Kong'daki basın özgürlüğünün gittikçe daha fazla baskıyla karşılaştığını belirtti. 

Hong Kong Pazar günü yeniden şiddetli olaylara sahne oldu. Şehrin Mong Kok bölgesindeki yolları kesen eylemciler, polisin gaz bombalarıyla dağıtıldı.

10 yılda ilk küçülme yaşandı

7 milyondan fazla insanın yaşadığı Hong Kong, yılın üçüncü çeyreğindeki ekonomik verilere göre son 10 yılda ilk kez ekonomik küçülme yaşadı. Turizm ve perakende satış özellikle etkilenen iki alan oldu. Lam yönetimi, ekonomiyi canlandırmak için 3.2 milyar dolar yatırım sözü verdi ancak ekonomistler böylesi bir yatırımın şehirdeki ayaklanmalar devam ettiği sürece büyük bir etki yaratacağı düşüncesinde değil.

Yorumlar (0)