Çin gizlediği rakamları ilk kez açıkladı!

Çin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) enfekte olduğu halde hastalık belirtisi göstermeyen "asemptomatik" olarak adlandırılan vakaların sayısını ilk kez paylaştı. Asemptomatik 36 yeni vaka ile birlikte 1541 kişinin müşahade altında olduğu açıklandı. Test sonucu pozitif ancak hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin toplam vaka sayısına dahil edilmemesi büyük tepki topladı.

DÜNYA 01.04.2020, 14:38
Çin gizlediği rakamları ilk kez açıkladı!

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, asemptomatik vaka sayısının ve durumunun bundan böyle düzenli olarak paylaşılacağı duyuruldu.

Covid-19 vakalarının görüldüğü ülkeler, vaka sayılarını, hastalık belirtisi görülüp görülmediğine bakmaksızın, pozitif test sonuçlarına göre bildiriyor olmasına rağmen, Çin'de öksürük, ateş, akciğer iltihaplanması ve solunum yetmezliği belirtilerini göstermeyen vakaların ilk kez resmi olarak duyurulmas yönetimin hastalığa dair rakamları olduğundan düşük gösterdiği yönünde eleştirilerine yol açtı.

Covid-19 enfekte olduğu tespit edilen vakalar hastalık belirtisi göstermeseler de "taşıyıcı" olarak virüsü bulaştırabiliyor ya da virüsün kuluçka süresi içinde hastalık belirtisi göstermeye başlayabiliyor.

Çalışmalar hızlandırılacak

Öte yandan Pekin yönetimi, yurt içinde büyük ölçüde kontrol altına alınmış görünen salgının ikinci dalgasını engellemek adına "asemptomatik" vakaların tespiti için testlerin yaygınlaştırılmasını ve kontrol tedbirleri uygulamasını istedi.

China Daily gazetesi tarafından servis edilen habere göre, Başbakan Li Kıçiang önderliğindeki Komünist Parti Merkez Komite toplantısında, bu konuda alınacak tedbirler görüşülerek, hastalık belirtisi göstermeyen Covid-19 taşıyıcılarının tespiti ve kontrol altına alınmasının yeni bir salgın dalgasının ortaya çıkmasını önlemek için kritik olduğunun altı çizildi.

Bunun için virüs tespit edilen hastalarla yakın temasta bulunanların sağlık kontrollerinden geçirilmesi ve şüphe halinde karantinaya alınması yönünde karar alındı.

Hastalık belirtisi göstermeyen ancak virüs tespit edilen "taşıyıcı" kişilerin de Covid-19 hastaları gibi karantinaya alınmaları ve müşahede altında tutulmaları istenirken, belirti göstermeyen vakaların tespiti için de salgın bölgesinde tesadüfi örneklem yöntemiyle testler yapılması ve olası salgın kaynaklarının araştırılmasının yerine olacağı kaydedildi.

Vakaların tamamı yurt dışından 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu verilerine göre, ülkede son 24 saatte tamamı yurt dışından gelen ve hastalığı orada kapmış kişiler olduğu bilgisi paylaşılan 36 yeni vakaya rastladı. Son 24 saatte salgın kaynaklı yalnızca 7 kişinin hayatını kaybettiği ülkede şu ana dek toplam 81 bin 518 vaka görülürken, 3 bin 312 kişi salgına yenik düştü.

Yorumlar (0)