Çin'e kötü haber: Johnson, Trump'a boyun eğdi!

ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a telefonda bağırmasına neden olan Huawei 5G krizinde Trump'ın istediği oldu.

DÜNYA 14.07.2020, 16:12
Çin'e kötü haber: Johnson, Trump'a boyun eğdi!

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İngiltere'nin Çinli teknoloji devi Huawei'ye ülkenin 5G altyapısında hizmet sağlayıcı olarak yer verme kararı sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la sert şekilde tartıştığı ve telefonda bağırdığı iddia edilmişti.

Uzun süre ABD Başkanı Donald Trump'ın "Huawei'i ülkenden çıkar" sözlerine kulak tıkayan ve Huawei ile çalışma konusunda kararlı olduklarını belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson karar değiştirerek geri adım attı.

2027 yılına kadar çıkacak

Çinli Huawei şirketinin ekipmanlarının 2027 yılına kadar İngiltere’nin 5G altyapısından çıkarılmasına karar verildiğini açıklayan İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, NCSC'nin (Ulusal Siber Güvenlik Merkezi) danışmanlığında Huawei’in İngiltere’nin 5G altyapısındaki rolünün incelendiğini, Amerika'nın Çinli teknoloji şirketine uyguladığı yaptırımlar sebebiyle hükümetin daha önceki değerlendirmesinin değiştiğini ifade etti.

İngiltere bahane bulmaya başladı

Amerika'nın Çinli şirkete yönelik yaptırımlarının Huawei'in İngiltere’deki 5G altyapısındaki ekipman ihtiyacını karşılayabilme kabiliyetini ciddi biçimde olumsuz etkileyebileceğini iddia eden İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, bu sabah İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Ulusal Güvenlik Konseyi ile toplantı yaptığını belirterek, 5G ağının güvenliğinin sağlanmasının en iyi yolunun operatörlerin yeni Huawei ekipmanlarını kullanmayı sonlandırması olduğunu savundu.

Dowden, “Bu yılın sonundan itibaren telekom operatörleri Huawei’de 5G ekipmanı satın almamalıdır. Telekomünikasyon güvenlik tasarısı geçtikten sonra, satın almaları yasa dışı olacak.” ifadelerini kullandı.

İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, 2027 senesine kadar tüm Huawei teknolojisinin İngiltere’nin 56 altyapısından tamamen çıkarılmış olacağını açıkladı.

5G 3 yıl gecikecek, 2 milyar sterlin zarar olacak!

5G teknolojisinin 3 yıldan daha fazla gecikmesini ve 2 milyar ek maliyet yaratmasını bile göze alan, Huawei'den vazgeçilmesine gerekçe olarak bahaneler arayan İngiltere'nin, ABD'den gördüğü baskının boyutu da anlaşılır hâle geldi.

İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden da Huawei'i İngiltere'den çıkarma kararının 5G teknolojisinin 3 yıl geciktireceği ve 2 milyar sterlinden fazla ek maliyet yaratacağını da kabul etti.

Huawei'i İngiltere'den çıkarma kararının kolay alınmadığını vurgulayan İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, ancak kararın her açıdan "İngiltere’nin telekom ağı, ulusal güvenliği ve ekonomisi) uzun vadede en doğru karar olduğunu savundu.

Trump heyet gönderdi

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Ulusal Güvenlik Danışman Vekili Matt Pottinger liderliğinde bir heyeti, ocak ayının başında İngiltere'ye göndermiş ve Huawei'in 5G teknolojisi İngiliz yetkililerle görüşülmüştü. ABD tarafı görüşmede, İngiltere'nin 5G ağında Huawei teknolojileri kullanmasının "çılgınlık" olacağını vurgulamıştı.

İngiliz yayın kurumu BBC ise, 14 Ocak'ta yayınladığı bir haberde, Amerikalı yetkililerin bazı teknik bilgileri içeren özel dosyayı İngiliz yetkililere sunduğunu kaydetmişti.

ABD'den İngiltere'ye istihbarat tehdidi!

Amerika Birleşik Devletleri, daha önce de 5G altyapısında Huawei şirketinden hizmet alması durumunda İngiltere ile olan istihbarat paylaşımını gözden geçirme tehdidinde bulunmuştu.

Yorumlar (0)