Çin: Dış güçlerin zorbalığına izin vermeyeceğiz

Çin’de 1949 senesinden bu yana iktidarda olan Çin Komünist Partisi’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü kutlandı. Devlet Başkanı Jinping, “Hegemonyaya ve güç siyasetine karşıyız.” mesajını dünyaya sert sözlerle verdi. 

DÜNYA 01.07.2021, 14:42 02.07.2021, 09:32
Çin: Dış güçlerin zorbalığına izin vermeyeceğiz

72 senedir Çin’in tek iktidar partili olan Çin Komünist Partisi (ÇKP), 100’üncü kuruluş yıl dönümünü Pekin’de düzenlenen görkemli bir törenle kutladı. Pekin’deki büyük Tiananmen Meydanı’nda düzenlenen törene 70 binden fazla vatandaş katıldı. Çin’de kısıtlamaların kaldırılmasının ardından en büyük toplu etkinlik olan kutlamada kimse maske takmadı.  

Ellerinde bayraklarla marşlar söyleyen Çinlilere J-20 savaş uçağı ve çeşitli helikopterlerden oluşturulmuş 80 hava aracıyla geçit töreni yapıldı. Üst düzey yöneticilerin ve tüm kabinenin yer aldığı törende Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping konuşma gerçekleştirdi. Yaklaşık bir saat süren konuşmada hem kurulan cümleler hem de Jinping’in Uzak Doğu ülkelerinin Marksizmi sayılan Maoculuk tarzında ceket giymesi dikkat çekti. 



“Çin’in aşağılandığı dönem sona erdi” 

Jinping: “Çin, Afyon Savaşları ve sömürgecilik dönemlerinde çok zorluk yaşamış bir ülke olmasına karşın Çin Komünist Partisi’nin kurulması, Çin tarihini kökünden değiştirmiş epik bir olaydır. Çin ulusunun yeniden şahlanması, ülkemizin en büyük hayalidir. Partimiz, en kanlı savaşlarda dahi vatandaşlarını birleştirmiştir. Çin’in dış güçler tarafından aşağılandığı seneler artık sona ermiştir. Ülkemiz, ilk yüz senelik hedefine ulaşmış ve müreffeh toplumun inşasını gerçekleştirmiştir. İkinci yüz senelik hedefimiz ise ülkemizin kuruluşunun 100’üncü senesi olan 2049’a kadar Çin’i, modern sosyalist ülke haline dönüştürmektir.” 



“Bizi, hiçbir ülke ezemez” 

Jinping: “Son dönemlerde Hong Kong konusu, zorla işçi çalıştırma ve insan hakları ihlali gibi konularda başta ABD olmak üzere pek çok Batılı ülke, bizi hedef haline getirdi. Bu ülkeler tarihte birçok kez Çin’i aşağılama ve ezme girişiminde bulundular. Fakat Çin, hiçbir ülkeyi ezmeye ya da aşağılamaya çalışmak. Bizi hiçbir ülke ezemez. Bizi ezmeye çalışan kim olursa olsun, 1,4 milyar Çinlinin et ve kemikleriyle kurduğu çelikten set ile karşılaşır. Ülkemiz, dışa açılmayı sürdürecek ve tecridi sonsuza kadar reddedecektir. Hegemonyaya direneceğiz ve güç siyasetiyle savaşacağız.” 



“Sosyalizm, Çin’in gelişmesi için tek seçenek” 

Jinping: “Partimiz ve Çin halkı, dışa açılmanın ve reformların Çin’i bugün buralara getirdiğini herkese gösterdi. Dışa açılmamız, ülkemizi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi yaptı. Sosyalizm, Çin’in daha da gelişmesi için tek seçenek. Ülkemize özgü olan sosyalizm yolunu izleyeceğiz. Bilim ve teknolojide kendi kendimize yetmeye devam edeceğiz. Çin’in başarısı, Komünist Parti’nin başarısına bağlıdır.” 



“Partimiz, ordu üzerinde mutlak liderdir ve bu devam etmelidir” 

Jinping: “Mart 2021’de savunma alanına yaptığımız harcamaları yüzde 6,8 artırarak 210 milyar dolara çıkardık. Bu sayede Çin’İn savunma sistemini modernize ettik. Partimiz, ordu üzerinde mutlak liderdir ve bu devam etmelidir. Partimize siyasi bağlılığın sağlanması konusunda her türlü tedbir alınacaktır. Hong Kong’da ise ’Bir Ülke İki Sistem’ modeli korunmaya devam edecek ve Tayvan sorunu en kısa zamanda çözülerek ülkenin yeniden birleşmesi sağlanacaktır. Bu iki ülke üzerinde ÇKP’nin sarsılma bir taahhüdü bulunuyor. 



ÇKP’nin 72 senelik “bitmeyen” iktidarı 

1921 senesinde Şanghay’da kurulan ÇKP, iç savaş sonrasında milliyetçi Kuomintang’ın yönetim koltuğunu elinden almış ve 1949 senesinde Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurmuştu. 1960’lı senelerin sonunda başlayan Kültür Devrimi ve diğer iç çalkantıları göğüslemeyi başaran parti, komünist bloğunun çökmesi tehlikesine karşı da direnerek iktidarlığını korumaya devam ediyor. 1,4 milyar nüfusu bulunan ülkede ÇKP’nin şu anda 95 milyon 148 bin üyesi bulunuyor. 

Yorumlar (0)