Çin Devlet Başkanı Şi: Afganistan’da parlak bir gelecek için birlikte hareket etmeliyiz

Afganistan'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın üçüncüsü Çin’de gerçekleştiriliyor. Toplantıya yazılı bir açıklama ile katılan Çin Devlet Başkanı Başkanı Şi Cinping Afganistan’ın parlak bir gelecek inşa etmesi için komşu ülkelerin destek vermeleri gerektiğini açıkladı.

DÜNYA 31.03.2022, 10:16 31.03.2022, 17:54
Çin Devlet Başkanı Şi: Afganistan’da parlak bir gelecek için birlikte hareket etmeliyiz

Çin'de gerçekleştirilen Afganistan'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı dolayısı ile açıklamalarda bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping Afganistan’ın güzel bir gelecek inşa etmesi için komşu ülkelerin destek vermeleri gerektiğini açıkladı. Şi Cinping bu mesajını yazılı olarak yayımladı.

Şi yayımladığı mesajda Afganistan halkının uzun yıllardır zor koşullarda mücadele ettiğini vurgulayarak ülkenin çok sayıda alanda kalkınmaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Şi şu ifadeleri kullandı:

Afganistan katılımcı ülkelerin hepsinin komşu ülkesi. Bizler aynı nehirleri ve dağları birbirine bağlayan geleceği ortaklaşa paylaşan bir topluluğuz. Yükselmemiz ve düşmemiz birlikte olur.

“Parlak bir gelecek için çabalar koordine edilmeli”

Şi Afganistan’ın geçtiğimiz eylül ayından itibaren komşu ülkeler ile birlikte iş birliği ve eşgüdüm mekanizmasının başlatılmasından bu yana komşuların gerekli adımları atarak ülkenin istikrara kavuşmasında oldukça büyük bir rol oynadığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

Afganistan’a komşu olan ülkeler Afgan halkının parlak bir geleceğe kavuşması için çabalarını koordine etmek ve uzlaşma sağlamak adına ellerinden geleni yapmalıdır.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin ev sahipliği tarafından gerçekleştirilen toplantıya; İran, Pakistan, Tacikistan, Rusya, Özbekistan ve Tacikistan dışişleri bakanları ve temsilcilerinin dışında Taliban'ın kurduğu geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Vekili Emir Han Muttaki de katılıyor.

Genişletişmiş Trokya toplantısı da yapılacak

Toplantı kapsamında bugün Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya troykası ile Afganistan ve Pakistan temsilcilerinin katılım gerçekleştireceği Genişletilmiş Trokya toplantısı da yapılacak. Çin'in Afganistan Özel Temsilcisi Yue Şiaoyong'un başkanlık yapacağı görüşmeye, Amerika Birleşik Devletleri adına Afganistan Özel Temsilcisi Tom West de katılacak. Afganistan'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı ilk olarak Pakistan’da 8 Eylül 2021 tarihinde yapılmış ikinci toplantı ise İran’da 27 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilmişti. İran ve Pakistan’da gerçekleştirilen toplantılara Geçici yer alan hükümetin temsilcileri katılmamıştı.

Yorumlar (0)