Çin Devlet Başkanı'ndan koronavirüse karşı seyahat sistemi teklifi...

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping koronavirüse karşı uluslararası seyahatleri daha da kolaylaştırıp kontrol edilmesini rahatlatacak QR Kod ile seyahat sistemi teklifinde bulundu.

DÜNYA 23.11.2020, 17:38
Çin Devlet Başkanı'ndan koronavirüse karşı seyahat sistemi teklifi...

Koronavirüs salgını havacılık sektöründe olumsuz etkilere sebep oldu.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, uluslararası seyahatlerin eski seyrine yeniden dönebilmesi amacıyla öneride bulundu. Şi, QR kod temelli bir uluslararası seyahat sisteminin oluşturulmasına ilişkin çağrıda bulundu.

BBC'nin haberinde, Şi, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in dönem başkanlığında yapılan G20 Liderler Zirvesi'nde koronavirüs sebebiyle aksayan uluslararası seyahatlerin kolaylaştırılması yönünde yeni bir öneri verdi.

QR kod ile seyahat önerisi

Şi, QR kod teknolojisi temel alınarak oluşturulacak olan "küresel mekanizma"yla "nükleik asit test sonuçlarına dayanan sağlık sertifikalarının" doğrulanabileceğini ve bu şekilde bir seyahat yönteminin etkili olacağı bilgisini paylaştı.

(Çin Devlet Başkanı Şi Cinping)

"Hızlı yollar oluşturmamız gerekiyor"

Söz konusu mekanizmaya ülkelerin kolaylıkla dahil olabileceğini kaydeden Şi, "Politikaları ve standartları daha da uyumlu hale getirmemiz ve insanların seyahatlerini kolaylaştırmak amacıyla hızlı yollar oluşturmamız gerekiyor." dedi.

"Kodlar ayrımcılık ve izleme amacıyla kullanılabilir"

Şi'nin QR kod önerisi sonrası insan hakları savunucuları ise, kodların "daha geniş bir siyasi izleme ve ayrımcılık" amacıyla kullanılabileceğine ilişkin uyarı yaptı.

Seyahatlerin tekrar açılmasının birçok ülke için pandemi sebebiyle sorun olmaya devam etmesi de dikkate alındığında yetkililerin yeniden seyahat kısıtlamaları getirmeleri de bir ihtimal olarak duruyor.

Yorumlar (0)