Çin'den Pelosi'nin Tayvan ziyaretine sert tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi'nden Başkan Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretine ilişkin, "Bu davranış, adeta ateşle oynamak gibi oldukça tehlikeli. Ateşle oynayan kendisini yakar." açıklamasında bulundu. Öte yandan Çin ordusu, 4-7 Ağustos tarihleri arasında Tayvan’ı çevreleyen bölgede eğitim ve tatbikat çalışmaları yapılacağını açıkladı.

DÜNYA 02.08.2022, 20:32
Çin'den Pelosi'nin Tayvan ziyaretine sert tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi'nden Başkan Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretini sert bir dille kınadı.

Bakanlık, Pelosi'nin bulunduğu uçağın Tayvan'a ulaşmasının hemen akabinde yayımladığı açıklamada, Çin protestolarına ve muhalefetine karşın yapılan bu ziyaretin 'tek Çin' ilkesinin ve ABD-Çin diplomatik bağlarının temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütleri ciddi oranda ihlal ettiğini kaydetti. 

"Ateşle oynayan kendisini yakar"

Çin'in bu ziyarete karşı olduğunun, ABD'yi kınadığının ve protesto ettiğinin altı çizilen açıklamada, "Bu davranış, adeta ateşle oynamak gibi oldukça tehlikeli. Ateşle oynayan kendisini yakar." ifadelerine yer verildi. 

Bahse konu açıklamada, Pelosi'nin bu ziyaretinin Çin'in toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiği, Tayvan Boğazı'ndaki istikrar ve barışın altını oyduğu, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı çevrelere yanlış mesajlar verdiği kaydedilerek, şöyle denildi:

"Dünyada sadece tek Çin vardır ve Tayvan da Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. ÇHC (Çin Halk Cumhuriyeti) hükümeti bütün Çin'in yegane meşru temsilcisidir. 'Tek Çin' ilkesi doğrultusunda uluslararası mecranın evrensel kabul görmüş mutabakatı, uluslararası bağların temel normudur."

"Bunu asla kabul edemeyiz"

ABD'nin 1979 yılında imzalanan Diplomatik İlişkilerin Kurulmasına Dair ABD-Çin Ortak Bildirisi'nde Çin Halk Cumhuriyeti hükümetini Çin'in yegane meşru temsilcisi olarak gördüğünü ve bu doğrultuda Tayvan halkı ile ticari, kültürel ve diğer gayrı resmi bağlarını sürdürmeyi vaat ettiğinin anımsatıldığı açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Kongre, ABD hükümetinin bir parçası olarak, 'tek Çin' politikasına riayet etmekle ve Tayvan bölgesi ile resmi bağları kurmaktan kaçınmakla sorumludur. Çin, ABD Kongresi mensuplarının Tayvan'ı ziyarette bulunmasına her daim karşı çıkmıştır. Pelosi, Kongre'nin görev halindeki liderlerinden biri olduğuna göre, Tayvan'ı ziyaret etmesi ve buradaki tüm etkinlikleri, her ne sebep ve biçimde olursa olsun, ABD'nin resmi bağlarının düzeyini yükseltmeye yönelik çok büyük bir siyasi provokasyonudur. Bunu hiçbir daim kabul edemeyiz, Çin halkı bunu kesinlikle kabul edemez."

Yorumlar (0)