Çin'den Japonya açıklaması: Endişeyle takip ediyoruz

Japonya'nın 5 yıllık savunma bütçesinde en az yüzde 50'lik artışa gideceğine ilişkin açıklamasını endişeyle karşıladıklarını kaydeden Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ningi, "Japonya'nın Asyalı komşuları olarak endişeliyiz. Komşumuzun 'barışçıl kalkınma' ilkesine bağlı kalacağını umuyoruz. ifadelerini kullandı.

DÜNYA 07.12.2022, 13:35 08.12.2022, 09:40 Hakan Öksüz
Çin'den Japonya açıklaması: Endişeyle takip ediyoruz

Son yıllardaki ekonomik büyümesiyle ABD'nin en büyük rakiplerinden birine dönüşen Çin, Japonya'nın savunma bütçesiyle ilgili bir açıklamada bulundu. Düzenlediği basın toplantısında Japonya'nın 5 yıllık savunma bütçesini en az yüzde 50 artırma planı hakkında konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ningi, "Tehlikeli bir gelişme." dedi.

"Umuyoruz ki barışçıl kalkınma ilkesine bağlı kalırlar"

Japonya'nın savunma harcamalarında meydana gelen artışı endişeyle takip ettiklerini belirten Mao Ning, "Japonya'nın savunma harcamalarının son 10 yılda artış eğiliminde olduğunu görüyoruz. Japonya'nın Asyalı komşuları olarak bu durumdan endişeliyiz. Savunma odaklı bir politika izleyen komşumuzun 'barışçıl kalkınma' ilkesine bağlı kalacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yayılmacı geçmişleriyle hesaplaşmalılar"

Japonya'nın bölgede yaşanan gerilimleri bir bahane olarak kullanarak savunma bütçesini sürekli artırdığını kaydeden Sözcü Mao, "Saldırgan ve yayılmacı bir geçmişleri var. Bununla hesaplaşmaları gerekiyor. Bu nedenle askeri harcamalarla ilgili ihtiyatlı davranmalılar." diye konuştu.

Japonya'nın savunma bütçesi 318 milyar dolara yükselecek

Ülkesinin 2023-2027 yılları arasını kapsayacak savunma bütçesini açıklayan Japonya Başbakanı Kişida Fumio, gündemde hareketliliğe neden oldu. En az yüzde 50'lik artışla savunma bütçesinin yaklaşık 318 milyar dolara çıkarılacağını kaydeden Kişida Fumio, bununla ilgili talimatı verdiğini söyledi.

Yorumlar (0)