Çin'den, Japonya-ABD ortak bildirisine sert tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta ABD ve Japonya'nın Çin'e karşı ortak yayınladığı bildiriyi "Çin'in iç işlerine müdahale" olarak nitelendirdi.

DÜNYA 18.03.2021, 10:54 18.03.2021, 18:01
Çin'den, Japonya-ABD ortak bildirisine sert tepki

Geçen hafta salı günü Japonya’nın Tokyo kentinde gerçekleşen zirveden sonra ortak bildiri yayınlayan ABD ve Japonya Dışişleri ile Savunma Bakanlıkları’nın bu bildirisine Çin’den sert tepki geldi.

“Çin’in iç işlerine müdahale”

ABD ve Japonya bu bildire, Pekin’in, Japonya’nın Tokyo kentinin kontrolünde bulunan Senkaku Adaları’na ilişkin hak iddiları ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Hong Kong’dak insan ihlallerine ilişkin ciddi endişelerini ifade etmişti. Çin’in bu konulardaki politikalarına ilişkin endişelerin dile getirildiği bu bildiriye Çin’den tepki gecikmedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı bahsi geçen bildirinin “Çin’in iç işlerine müdahale” niteliğinde olduğunu ifade ederek bildiriyi kınadı. Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Zhao Lijian’dan yapılan açıklamada; bildirinin Çin’in dış politikasına kötü niyetli bir saldırı olduğu, Çin’in çıkarlarına zarar verme amacı taşıdığına dikkat çekildi. Zhao Lijian, Pekin hükümetinin söz konusu gelişmeyi üzüntüyle karşıladığını belirtirken, Çin’in egemenliği, çıkarları ve güvenliğine ilişkin her konuda gerekli bütün önlemlerin alınacağını ifade etti. Japonya’ya da uyarılarda bulunan Zhao Lijian, ABD’nin siyasi stratejilerine güvenmelerinin Japonya-Çin ilişkilerine zarar vereceğini belirtti. Bildiride bahsi geçen adalara da değinen Zhao Lijian, Pekin’in bu adalar ve adacıklar üzerinde egemenlik hakkının bulunduğunu dile getirdi.

Yorumlar (0)