Çin'den Hindistan'a "korona" tepkisi

Çin, Covid-19 test kitlerinin hatalı olduğunu ilari süren Hindistan'a tepki gösterdi.

DÜNYA 28.04.2020, 14:19
Çin'den Hindistan'a "korona" tepkisi

Hindistan, Çin'den aldıkları Covid-19 (yeni tip koronavirüs) test kitlerinin kullanımını "hatalı oldukları gerekçesiyle" iptal etti. Çin, Hindistan'ın bu kararından kaygı duyduklarını belirterek Yeni Delhi'den gelen açıklamalara da tepki gösterdi.

Hindistan'ın hem kararına hem de açıklamalarına tepki, Çin hükümeti adına Çin'in Yeni Delhi Büyükelçiliğinden geldi. Çin'in Yeni Delhi Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, "Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyinin aldığı karar ve değerlendirme sonuçlarından derin endişe duyuyoruz." denildi.

Pekin yönetiminin Hindistan'ı Covid-19'la (yeni tip koronavirüs) ile mücadelesinde desteklediği ve yardım etmek için somut adımlar attığı vurgulanan açıklamada, Çin'den ihraç edilen tıbbi malzemede kaliteye öncelik verildiğinin altı çizildi.

Çin'in Yeni Delhi Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Bazı kişilerin Çin mallarını ‘hatalı’ olarak etiketlemesi ve ön yargı ile bakması sorumsuzluk ve haksızlıktır. Hindistan'ın Çin’in iyi niyet ve samimiyetine saygı göstermesi, ilgili Çin şirketleriyle geç kalmadan iletişimi güçlendirmesi, konuyu makul ve uygun şekilde çözmesi beklenmektedir."

Hindistan Sağlık Bakanlığı, Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyinin talebi üzerine, Çin’den tedarik edilen hızlı antikor test kitlerinin siparişlerini iptal ettiklerini açıklamıştı. Sağlık Bakanlığı buna gerekçe olarak "performans sorunlarını" göstermişti.

Hindistan'da bugüne kadar Covid-19 (yeni tip koronavirüs) sebebiyle 969 kişi yaşamını yitirdi. Koronavirüs Hindistan'daki 29 bin 451 kişiyi hasta etti.

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19'un dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 3 milyon 81 bin 213'e ulaştı.

Dünya genelinde Covid-19 sebebiyle 212 bin 336 kişi yaşamını yitirdi, 930 bin 607 kişi iyileşti.

Yorumlar (0)