Çin'den Big Brother tarzı önlem: Kaçmasınlar diye kamera yerleştirildi!

Çin'in, Şubat ayından itibaren belirli şehirlerde karantina altına alacağı kişileri "Big Brother" yöntemiyle gözetleyerek evlerin içlerine veya girişlerine kameralar yerleştirdiği ortaya çıktı.

DÜNYA 28.04.2020, 14:12
Çin'den Big Brother tarzı önlem: Kaçmasınlar diye kamera yerleştirildi!

34 yaşındaki İrlandalı Ian Lahiffe ile ailesi, Güney Çin'e bir gezi gerçekleştirdi. Ian Lahiffe ile ailesi, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemek üzere Pekin hükümeti tarafından uygulanan iki haftalık ev karantinasına başladı.

Ian Lahiffe, ertesi gün kapıyı açtığı zaman evinin girişine kamera yerleştirildiğini fark etti. CNN televizyonuna konuşan Ian Lahiffe, "Kapının dışında bir kamera olması, inanılmaz bir gizlilik erozyonu. Bunun ne kadarının gerçekten yasal olduğunu bilmiyorum." dedi. 

Bir devlet memuru olan William Zhou da Şubat ayı sonlarında Anhui'den Changzhou kentinde dönüş yaptı. William Zhou, ertesi gün bir devlet görevlisi ile bir polis memurunun evine geldiğini ve dairesindeki bir dolaptan ön kapıyı gören bir kamera yerleştirdiklerini belirtti. Bu durumdan hoşlanmadığını kaydeden William Zhou, kameranın ne kaydedeceğini sorduğunu da ifade etti. 

Bunun üzerine kendisine görüntüler gösterildi. William Zhou, "Oturma odamda duruyordum ve kamera beni çerçevesine net bir şekilde yakaladı, korkunç bir şey." ifadelerini kullandı. 

William Zhou, belediye başkanının yardım hattı ile temasa geçtiğini, daha sonra iki yerel hükümet yetkilisinin evine geldiğini, kendisine kameranın sadece kapısı hareket ettiği zaman fotoğraf çekeceğini ve herhangi bir video veya ses kaydetmeyeceğini açıkladılar. Fakat Zhou, yine de ikna olmadığını kaydetti. 

İrlandalı Ian Lahiffe ile William Zhou, karantinalarını tamamladıktan sonra kameraların kaldırıldığını bildirdiler.

Devlet görevlisi, William Zhou'ya kamerayı ücretsiz tutabileceğini belirtti. Fakat William Zhou, iki hafta boyunca yaşadıkları nedeniyle öfkelendi ve bir çekiç yardımıyla cihazı parçaladı. Çin'de kameralar ile her dakika izlendiğini düşünen William Zhou, "Günlük hayatımızın tamamen hükümetin incelemesine maruz kaldığı düşüncesine dayanamıyorum." dedi.

Yorumlar (0)