Çin'den ABD'ye yaptırım tehdidi!

Çin Dışişleri Bakanlığı, Çinli şirketlerin Tayvan'a silah satışına karışan Amerikan şirketleriyle iş yapmayacağını duyurdu.

DÜNYA 15.07.2019, 16:46
Çin'den ABD'ye  yaptırım tehdidi!

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Çinli şirketlerin, Tayvan’a silah satışına karışan Amerikan şirketleriyle iş birliği ve ticaret yapmayacakları bildirildi. 

Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang, başkent Pekin’de olağan basın toplantısı gerçekleştirdi.

Gıng Şuang, ABD’nin Tayvan’a tank ve Stinger füzelerini kapsayan 2,2 milyar dolar tutarında gerçekleştirdiği silah satışının uluslararası hukuku, uluslararası temel normları ve 'Tek Çin' ilkesini önemli ölçüde ihlal ettiğini ve Çin’in ulusal egemenlik ve güvenliğine zarar verdiğini açıkladı. 

Çin’in, Tayvan’a silah satışına karışan Amerikan şirketlerine ulusal çıkarları korumak amacıyla yaptırım uygulayacağını ifade eden Gıng Şuang, “Çin hükümeti ve Çinli şirketler, bazı Amerikan şirketleriyle iş birliği ve ticaret yapmayacak.” dedi.

Silah satışı neleri kapsıyor?

ABD tarafından geçen hafta onay verilen silah satışı, 2,2 milyar dolar karşılığında 108 M1A2T Abrams tankı ve 250 Stinger füzesinin yanında çok sayıda otomatik silah, mühimmat, Hercules zırhlı muharebe araçları, ağır araç taşıyıcıları ve ilgili destek ekipmanlarını içeriyor. 

Amerikan General Dynamics Corp ve Raytheon firmaları, satışı onaylanan silahları üretiyor.

'Uyarı' niteliğinde tatbikat

Öte yandan ABD’nin Tayvan’a silah satışı sonrası Çin Savunma Bakanlığı, dün Çin Halk Kurtuluş Ordusunun ülkenin güneydoğu kıyısında tatbikat yaptığını duyurmuş ancak tatbikata katılım gösteren askeri unsurlar hakkında açıklamada bulunmamıştı. 

ABD’nin silah satışından yaklaşık bir hafta sonra düzenlenen bu tatbikat, Çin medyasında Tayvan’daki ayrılık yanlılarına 'uyarı' olarak değerlendirildi. 

Çin'de 1949 yılında Mao Zıdong iktidara gelmiş, bunun üzerine bazı hükümet üyeleri Tayvan'a giderek adada bağımsızlık ilan etmiş ve 'milliyetçi Çin' olarak da isimlendirdikleri Tayvan'ı kurmuşlardı.

Pekin yönetiminin ada üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmuyor. Yönetim, 'tek Çin' ilkesiyle Çin'i uluslararası toplumda yalnızca kendilerinin temsil ettiğini ileri sürüyor ve Tayvan'ın bağımsızlık ilan etmesi durumunda askeri güçle müdahale edebileceğini belirtiyor.

Yorumlar (0)