Çin'den ABD'ye uyarı: "Sonuna kadar savaşacağız"

Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, "Tayvan’ı Çin'den ayırmaya kim kalkışırsa onunla sonuna kadar savaşacağız." dedi.

DÜNYA 02.06.2019, 12:30
Çin'den ABD'ye uyarı: "Sonuna kadar savaşacağız"

Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, Çin ordusunun, Pekin yönetiminin Tayvan ve Güney Çin Denizi'yle ilgili hak iddialarını savunmak için büyük bir kararlılıkla harekete geçeceğini belirtti.

"SONUNA KADAR SAVAŞACAĞIZ"

South China Morning Post gazetesinin haberine göre Vey, "Tayvan’ı Çin'den ayırmaya kim kalkışırsa onunla sonuna kadar savaşacağız." dedi.

ABD Çin ile görüşmek isterse, ülkesinin kapılarını açık tutacağını belirten Vey, Washington savaşmak isterse Çin'in ekonomi ve güvenlik konularıyla ilgili sonuna kadar savaşacağını aktardı. Vey, ayrıca, Çin ve ABD arasında yaşanacak herhangi bir askeri çatışmanın felakete neden olacağını kaydetti.

Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlıklarını ilan etmiş ve "milliyetçi Çin" olarak da isimlendirdikleri Tayvan'ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan'ı tanımamıştı.

SHANAHAN DA ELEŞTİRDİ

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, dün "Shangri-La Dialogue"da yaptığı konuşmada, Çin'in Güney Çin Denizi'nde diğer ülkelere askeri yollarla baskı kurmaya çalıştığını belirtmişti.

GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE NELER OLUYOR?

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'inin kendilerine ait olduğunu öne sürüyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkeleri ve ABD karşı çıkıyor. 

Yorumlar (0)