Çin'den ABD'ye uyarı: Böyle giderse soğuk savaş kaçınılmaz!

New York'ta yaptığı konuşmada ABD'nin kendilerine karşı düşmanca politikalar güttüğünü kaydeden Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, "Çevreleme taktiği uygulayarak bizi yalnızlaştırmak istiyorlar. Geçmiş dönemlerde Sovyetler Birliği'ne karşı kullandıkları taktikleri, şimdi bize karşı kullanmak istiyorlar. ABD'nin bu politik hamleleri, yeni bir soğuk savaşın başlamasına neden olabilir." diye konuştu.

DÜNYA 23.09.2022, 20:06 25.09.2022, 08:43 Hakan Öksüz
Çin'den ABD'ye uyarı: Böyle giderse soğuk savaş kaçınılmaz!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere New York'a giden Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Asia Society tarafından düzenlenen basın toplantısında gündemin önemli konularına dair açıklamalarda bulundu. ABD ile aralarında süren rekabete ilişkin yorum yapan Vang Yi, "ABD, rekabeti yanlış anlayarak düşmanlığa çevirdi. Çevreleme siyaseti yürüten ABD, iki ülke arasındaki ayrışmayı derinleştirdi." dedi.

"Son 40 yılda ABD ile ilişkilerimiz hiç bu kadar kötü olmamıştı"

Dünyanın çeşitli bölgelerinde ayrıştırmaya yönelik bir siyaset izleyen ABD'nin, yeni bir soğuk savaşın başlamasına yol açabileceğini kaydeden Bakan Vang Yi, "1979 yılında ABD ile Çin arasında başlayan diplomatik ilişkiler, yıllar içinde derinleşmişti. Son iki yılda ABD'nin bize karşı yeniden düşmanca tavır aldığını görüyoruz. İki ülke arasındaki ilişkiler, son 40 yılda hiç bu kadar kötü olmamıştı." ifadelerini kullandı.

"Yeni bir soğuk savaşın önüne geçilebilir mi?" 

ABD Başkanı Joe Biden'ın, "Çin ile bir soğuk savaşa girmeye niyetli değiliz. Bu iki ülke arasındaki ilişkiler, dünyanın geleceğinin şekillenmesinde büyük rol oynayacak." şeklindeki açıklamasına değinen Çinli Bakan, "Tayvan'ın bağımsızlığına destek vermediklerini ve Çin ile mücadeleden kaçındıklarını ifade ediyorlar. ABD'nin resmi politikası ise bambaşka bir şarkı söylüyor. Bizden 'gerçek rakip' olarak bahsediyorlar. ABD'nin karşılaştığı uzun dönemli en büyük tehdit olduğumuzu söylüyorlar. Bir taraftan da çevreleme siyasetiyle diğer ülkeleri bizden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. ABD'nin tavrı böyleyken yeni bir soğuk savaşın önüne geçilebilir mi?" değerlendirmesinde bulundu.

"Bu taktikleri, Sovyetler Birliği'ne karşı da kullanmışlardı"

Bazı ABD'lilerin soğuk savaş mantığından kurtulamadığını kaydeden Vang, "Daha önce Sovyetler Birliği'ne karşı kullandıkları taktikleri şimdi de bizim üzerimizde uygulamak istiyorlar. ABD'nin Hint-Pasifik stratejisi, çevreleme taktiği uygulayarak Çin'i yalnızlaştırmak. Bu çabaların sonuç vermeyeceğini aklı başında herkes biliyor. Çünkü dünya değişti ve bu bölgede eskiden uygulanan taktiklerin günümüzde işe yaraması zor. ABD ile rekabet halinde olduğumuz doğru. Bu rekabetten korkmuyoruz ancak iki ülke arasındaki ilişkiler, sadece rekabet üzerinden tanımlanamaz." dedi.

Yorumlar (0)