Çin'den ABD'ye: Sonuçlarına katlanırsın!

Çin yönetimi, Trump yönetimini, onaylanan Uygur tasarısıyla “Çin'e karşı yaptırım uygulaması durumunda doğacak sonuçlara katlanmak” ile tehdit etti.

DÜNYA 18.06.2020, 07:57
Çin'den ABD'ye: Sonuçlarına katlanırsın!

Çin Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın “Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara yönelik baskı politikalarından ötürü Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onaylamasına” sert tepki verdi.

Sincan'ın Çin'in iç meselesi olduğunu savunan Çin Dışişleri Bakanlığı, dış müdahaleye izin verilmeyeceğinin altını çizerek, Amerika Birleşik Devletleri’ne, iç meselelerine müdahale amacı taşıyan Uygur tasarısından vazgeçmesi ve bir kez daha hatalarını acil olarak düzeltmesi çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı, tasarının uygulanması hâlinde Çin’in buna kararlı bir şekilde direneceğini vurgulayarak, yaptırımlardan doğacak tüm sonuçlara ABD’nin katlanmak zorunda kalacağı tehdidinde bulundu.

Uygur tasarısıyla Çin'in Sincan politikasına ''kötü niyetle saldırı'' yapıldığını savunan Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin'in içişlerine büyük ölçüde müdahale edilmekle kalınmadığı, uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkilerin temel normlarının da bariz bir şekilde çiğnendiğini belirtti.

Trump yasa tasarısını imzalamıştı

Dün ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerinden oluşan Müslüman azınlığa yönelik insan hakları ihlallerini kınayan ve bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını imzaladığını duyurmuştu.

Uygur tasarısı, 15 Mayıs'ta Amerikan Senatosu'nda, 27 Mayıs’ta ise Temsilciler Meclisi'nde onaylanarak imza için ABD Başkanı Donald Trump'ın önüne konulmuştu. 

Uygur tasarısında Trump yönetimine çağrı yapılıyor ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak bilinen Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve zulümden sorumlu olan bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanması talep ediliyor. Söz konusu yaptırımlar arasında, Çinli yetkililerin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki mal varlıklarının dondurulması ve bu yetkililere vize yasağı getirilmesi maddesi de bulunuyor.

Uygur tasarısında ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığının bölgedeki insan hakları ihlalleri için bir rapor hazırlaması isteniyor.

Yorumlar (0)